top of page

ГЛЕДАХ: ТРИ ВЕЛИКИ ЖЕНИ В ЧЕТВЪРТИЯ СЕЗОН НА „КОРОНАТА“

Елена Миланова

Instagram: @byelenamilanova


Този сезон на „Короната“ не е сериал, а шекспирова драма. Три велики жени са на сцената: едната е родена, за да бъде велика, другата е постигнала величието си, а третата е прокълната да бъде велика. Първата е живото олицетворение на дълга, студена като сибирска тундра. Втората е амбициозна и безмилостна, а третата носи божествения дар да кара хората да се чувстват добре.


Най-после, в четвъртата година на сериала, виждаме напълно всеобхватен разказ, който стои стабилно върху тези три големи стълба.


Новата трансформация, тази на Джилиан Андерсън в Маргарет Тачър е чудо. Нейната „Желязна лейди“, тази велика жена, която коренно променя страната за 11 години управление, е странна, шепнещо-съскаща, свирепа, несигурна, многопластова, трагична, а вътрешната й мизогиния е толкова дълбока, че не харесва дори собствената си дъщеря. Създателят на сериала Питър Морган напълно е пречупил Джилиан Андресън, с която в живота са двойка, до пълното й сливане с Маргарет Тачър – върховната опортюнистка, която без колебания се приближава до грабежа, докато настоява, че страната трябва да издърпа стълбата на възможностите зад себе си. Срещите й с кралицата (Оливия Колман) са заредени с ужасно ледено напрежение, двете жени преминават от взаимно уважение до омраза и после пак в уважение в рамките дори на една сцена.



Най-очакваната поява е разбира се тази на Даяна (Ема Корин). Нейната дълга сянка се усещаше още в миналия сезон. Питър Морган бе напълно наясно, че появата й не само ще затвърди „Короната“ като най-качествения проект, но и ще го издигне в нова орбита от зрителския интерес. От миналата година Даяна всъщност е в сериала – Морган направи всичко по силите си да представи принц Чарлз (Джош О'Конър) във възможно най-добра светлина, за да подготви почвата за появата й.


Досега в киното и телевизията всички опити да се изобрази Даяна пропадат, защото се опитват да угодят на феновете и да я представят като мъченица, каквато тя не е. Най-после тук Даяна не е жертва. Ема Корин е просто великолепна. Само след една сцена човек е сигурен, че това е неговата Даяна. Корин играе Даяна като невинно момиче, което се обръща ненаситно към обичта на публиката, само когато разбира, че в личния й живот и семейство никога няма да намери подобно обожание.


Образът й тук е сложен. Чувствително момиче с психологически проблеми, чиято невинност я прави самовглъбена, себеобсебена и неспособна да разбере ролята си. Сривът на брака й е толкова функция на нейната неспособност да разбере Чарлз, колкото и на неговата да я разбере. Чарлз вече не е симпатичния, чувствителен престолонаследник – той е мъж, който всячески се опитва да сбъдне фиксацията си и разбираме защо през миналия сезон Питър Морган му обърна толкова много внимание.


Подобно на принц Филип в първи и втори сезон, Даяна тук е напълно завършен образ – нито светица, нито грешница. Човек разбира много добре защо Чарлз и останалата част от кралското семейство са разочаровани и раздразнени от нейното поведение. Затова Тобиас Мензес, който беше малко подценен като прин Филип в миналия и този сезон, има последната дума, когато става дума за Даяна. Двамата са аутсайдери, но Филип е единственият намерил баланс в това семейство на самообсебени, завършени егоисти, в което никой никога не прави компромис. Зрителят не може да обвини Диана, че е самоцентрирана и дълбоко съчувстваме на този неин начин на самозащита, този опит да оцелее сред хора, чиито животи са напълно съсипани, въртейки се около единственият човек в семейството, който има значение – Елизабет.



Но Оливия Колман, Джилиан Андерсън и Ема Корин са само трима от членовете на невероятно талантлив актьорски състав, който този сезон включва отново Хелена Бонъм-Картър като остаряващата принцеса Маргарет, Марион Бейли като кралица майка, Ерин Дохърти като ледената принцеса Ан и Емералд Фенел като любовта на живота на Чарлз Камила Паркър-Боулс.


Догодина започват снимките на пети сезон със следващата смяна на актьорския състав – този път с участието на още по-възрастните Имелда Стаунтън, Джонатан Прайс и Лесли Манвил, които ще заемат следващото десетилетие (90-те) в историята на кралското семейство. Нямам съмнения в успеха на тази последна третина – „Короната“ е символ на всичко качествено в Netflix. Амбициозен, безумно скъп, невиждано детайлен, задълбочен, интересен и все по-добър с остаряването.



bottom of page