top of page

VENEZIA FILM FESTIVAL: ТРИТЕ ФИЛМА, КОИТО ЩЕ ГЛЕДАМЕ ОТ ДИВАНА

Updated: Sep 7, 2019

Netflix бяха приети във Венеция с три филма – два в конкурсната и един извън конкурсната програма на фестивала. Заради това решение отнесоха доста критики от European Cinema Group, които го определиха като важна грешка с отражение в бъдещето. Но не е нужно да си специалист, за да схванеш, че това е по-скоро естествен процес и съпротивите няма да решат проблемите между големия и малкия екран за собственост върху голямото кино. Факт е, че напоследък гледаме много голямо кино в стрийм гигантите. И за да е ясно това, преди да изпратят най-големия си и очакван филм – The Irisman на Скорсезе – да открие кинофестивала в Ню Йорк (27 септември), Neflix изпратиха във Венеция тежка артилерия. Мерил Стрийп, Скарлет Йохансон и Тимоти Шаламе са звездите в трите филма The Laundromat на Стивън Содъбърг (в конкурса) Marriage Story на Ноа Баумбах (в конкурса) и The King на Дейвид Миход (извън програмата на конкурса). И трите филма се превърнаха в най-обсъжданите заглавия, разбира се не без помощта на звездите, които ги представяха. А тази есен ще ги гледаме от дивана.

The Laundromat


По-малко агресивен от The Big Short, The Laundromat представя скандала с т.нар Panama Papers от по-различна гледна точка. Антонио Бандерас тук е с тежък германски акцент, Гари Олдман играе реални хора (Рамон Фонсека и Юрген Мосак, собственици на адвокатска кантора), които заедно се ориентират в двуличния свят на офшорни сметки, петролни компании и застрахователни измами.


Филмът е по книгата на Джейк Бърнстейн “Secrecy World: Inside the Panama Papers Investigation of Illicit Money Networks and the Global Elite.” Мерил Стрийп е във филма, за да осигури емоционалния противовес – жена, която е загубила съпруга си при инцидент и се опитва да събере застрахователно изплащане, но се оказва жертва на „новата глобална икономика“, в която всяка т.нар „компания“ е празна черупка.








MARRIAGE STORY


Един от най-емоционалните и резониращи филми на Ноа Баумбах Marriage Story получи различни отзиви, на които не помогна изказването на Скарлет Йохансон в защита на Уди Алън.


В началото Чарли (Адам Драйвър), театрален режисьор, пее песен за своята съпруга актрисата Никол (Скарлет Йохансон), в която нежно изтъква недостатъците ѝ. Тя, от своя страна, прави същото. Всичко е прекрасно, докато повече не е. Бракът им променя посоката както и сцената на действието (от Ню Йорк към Лос Анджелис). Разводът е в ръцете на безскрупулната Лора Дърн (която играе бракоразводен адвокат.) Филмът е вдъхновен от брака и раздялата на Ноа Баумбах с Дженифър Джейсън Лий.





THE KING


Казват, че The King заслужава всички похвали за театрално, шекспирово изпълнение. С бойни сцени, потънали в кал и кръв, с величествени, почти черно-бели широкоекранни изображения, филмът на Миход е епос, който умело преминава през очакванията ни за английската монархия.

Филмът постоянно поставя въпроса за смисъла от войната, действието се развива през XV век и възхода на крал Хенри V (Тимъти Шаламе), който се подлага на дълъг и труден тест на физическа и психическа издържливост в името на мира и спокойствието, които баща му Хенри IV (Бен Менделсън) никога не е постигнал.


В The King ще видим и Робърт Патисън като младият весел дофин на Франция, както и Джоел Едъртън (като приятеля и дългогодишен съветник Джон Фалстаф).

Който е имал съмнения, че Тимъти Шаламе е гениален актьор и икона на стила, те категорично са отпадали след появата му на червения килим в сивия костюм от коприна и сатен, който е и най-впечатляващата поява на червения килим на фестивала тази година. Запитан как се чувства, Шаламе каза „Като Лейди Гага на лодка!“




コメント


bottom of page