top of page

ГОВОРИТЕ ЛИ ЕЗИКА НА КАРНАВАЛА?

Updated: Oct 2, 2020


Замисляли ли сте се какво означава „карнавал“? На италиански „carnivale” е дума, която идва от carne – месо, плът (буквално), a в случая на карнавалите думата произхожда от латински carnem и levare (отнемане, премахване на месото). Да, това са дни (и понякога месеци), в които се празнува блажното ядене, преди започването на Великите пости преди Великден. С църковен указ от 653 година е обявено, че който яде месо през тези 40 дни, няма да получи причастие за Великден.


По принцип премахването на месото от менюто се отбелязва с пищна вечеря вечерта преди „пепелната“ (или чиста) сряда, когато постът започва. През годините обаче тази пищна вечеря се разпрострира толкова, че обхваща целия период от Богоявление (6 януари) до седмицата преди въпросната сряда. Градове като Милано обявяват дори няколко допълнителни празнични дни в своя Carnevalone.


Духът на карнавалите в Италия е почти езически. Това са дни за наслада и прегрешения и това се отразява много и в кухнята. Сега е моментът да се прекалява!Наполетанците например приготвят тяхното migliaccio di polenta – качамак, наденици и настъргано сирене. А специалната им лазаня за карнавала е била толкова богато и мазно ястие, че по-бедните семейства са можели да си я позволят наистина само един път годишно.

В по-голямата част на полуострова италианците отбелязват тези дни със специални сладкарски произведения за карнавал, които могат да се опитат само в този период. Сладкиши като castagnole (пълнени топки с рикога, крем или шоколад), тортели със стафидии канела и много други. Сред тях пържените тестени изделия с различни неправилни форми, но винаги листовидни, са на особена почит – в Пиемонт и Лигурия се наричат bugie (малки лъжи), в Тоскана са cenci, а в Емилия-Романя lattughe, а в Милано chiacchiere (същата дума италианците използват и за приказки и клюки). Понякога се наричат „монахински панделки“ (nastre delle suore), в някои случаи се добавят и аромати като анасон или стафиди за повече сладост. Тези сладки са се сляли с карнавалите – толкова, че на италиански изразът „fare le frittelle” е друг начин да се каже „празнуваме карнавала“.

Но никое място не е толкова пищно, както центъра на греха Венеция. Там тяхната Carnevalata, която е институционализирана през 1094 година от дожа Витале Фалиер, е по-скоро поредица безкрайни карнавални развлечения, които имат далеч по-чувствен характер от яденето на пържено сладко тесто. Купонът може да продължи с месеци и, за да е пълен, хората от всички възможни класи са скривали лицата си зад маски.


Самите маски имат сложен език. Има много видове, най-разпространената bauta, която покрива цялото лице освен устата (и е много позлатена маска). Moretta пък е носена само от жени – с овална форма и често с воал. Бялата larva пък е изцяло бяла и направена от тънък плат с восъчен слой, така че да прилича на призрак и много други.

В Италия карнавалното време е свързано и с поговорки: „A Carnevale ogni scherzo vale” означава нещо като „Всичко може да се случи по време на карнавала“, има и важно предупреждение, че романтичните връзки, захванати по време на карнавала са нетрайни „L’amore di Carnevale muore in Quaresima“ („Любовта на карнавала умира през поста“).

Comments


bottom of page