top of page

ЕДНА ХУБАВА НОВИНА ОТ ВЕНЕЦИЯ

Updated: Oct 2, 2020



Дори по-рано от очакваното, най-старото италианско кафене – Caffè Florian на площад Сан Марко, отвори врати за клиентите си от цял свят. Оценката на щетите в кафенето не е висока, благодарение на абсолютно подготвения персонал, който не пести сили за борба с наводнението. До онзи ден зала „Сезони“ и зала „Свобода“ бяха затворени, но останалата част на историческото кафене, което догодина навършва 300 години, е достъпна.


Caffè Florian се намира на едно от най-престижните места във Венеция под арките на Procuratie Nuove на най-известния площад в света.


Кафенето е отворено на 29 декември 1720 година от Флориано Франческони с името „Alla Venezia Trionfante“. Заедно с парижкото кафене Parisian Cafè Procope са двете най-стари кафенета в света.


След отварянето му, заведението има огромен успех сред висшето венецианско общество – толкова, че много бързо е било необходимо да се разшири и да се добавят ориенталската зала и залата на Сената.

Три века изкуство, култура и история е преживяло Caffè Florian, а сред клиентите му са били Карло Голдони, който се е вдъхновил от него за своята "La Bottega del caffè", Джакомо Казанова, Уго Фосколо, Габриеле Д'Анунцио и Силвио Пелико. Тук са пили кафето си гиганти като Вагнер, Стендал, Гьоте, Шели, Байрон, Ницше...

Днес в залите на Caffè Florian атмосферата е такава, че човек преживява отново тези времена и не е трудно да си представи разговорите на знаменитите посетители, благодарение на завладяващата си атмосфера, за която допринасят декорът, светлините, огледалата, скъпоценните дървени декорации, които са издигнали мястото до музей, където историята продължава да живее.

Клиентите от цял свят могат да опитат изкусителни сладкарски изделия, аперитиви, кафе и напитки с изключително качество ( неизбежно и на изключителни цени).



Comments


bottom of page