top of page

ИРЛАНДСКО УИСКИ, ЗАБРАНЕНА ЛЮБОВ И МНОГО ДРАМА

Updated: Oct 2, 2020



Нещо потресаващо, немислимо и невъзможно се случва в нощта на 14 април 1912 година. "Непотопяемият" Титаник потъва и погубва живота на над 1500 от 2340 души на борда.


Малко преди да се удави, един човек, операторът на Marconi Wireless - безжичния телеграф Маркони – успява да изпрати сигнал за бедствие S.O.S. Наоколо има и други кораби, но сигналът е приет от Карпатия, който единствен е оборудван с радиоприемник Маркони. В резултат на това чудо на технологията драмата на Титаник не е тотална катастрофа и около 1000 души са спасени.



Същата нощ друг човек, 21-годишният американец Дейвид Сарноф, е дежурен оператор на американската безжична станция Маркони, намираща се в универсалния магазин Wanamaker в Ню Йорк. Докато слуша точки и тиренца, осъзнава шокиращо съобщение: "С.С. Титаник се натъкна на айсберг. Потъва бързо.". Това съобщение е прихванато от кораба С.С.Олимпик, който се намира в северния Атлантически океан на 2200 км. от Ню Йорк. Дейвид връща съобщението: "Бързи подробности, включително имена". Титаник, който е очакван като младоженка в Щатите, е пълен с известни личности на борда си. Малко часове след това пред станцията на Дейвид се струпва цялата преса, роднини и приятели на пътници в очакване на допълнителна информация.


На сутринта всички получават новината за потъването на Титаник с вестника за закуска. Шокът е пълен. Невъзможното се е случило. Същата година Конгресът на САЩ приема закон, който задължава всички пътнически кораби да бъдат оборудвани с технологията на Маркони и да назначат лицензирани лица за работа с безжичния телеграф. Президентът на САЩ Тафт обявява Маркони за "най-големия благодетел на света".


***


Майката на Маркони, Ани Джеймсън, се ражда през 1843 година. Тя е много богата наследничка на Андрю Джеймсън, така че следващият път, когато видите ирландско уиски Jameson, направете италианската връзка – Маркони изобретателят е внук на богатия ирландец производител на уиски.


Семейството Джеймсън живеят както си му е реда в замък с ров и голям парк. Ани обаче от малка показва певчески талант и дори я канят да пее в Кралската опера в Ковънт Гардън, но подобна съдба за добре отгледани дами е напълно недопустима, ето защо баща й отказва да я пусне. Много драма по-късно, склонява и я изпраща да учи в университета в Болоня, но под строгия надзор на семейство де Ренолис, болонски богаташи и бизнес партньори на Джеймсън.


Няколко години преди да вземат под крилото си новата студентка, тяхната дъщеря Джулия се жени за богатия земевладелец Джузепе Маркони. Джулия умира при раждане, а Джузепе остава вдовец, но близък до тъста си и така после се запознава с Ани Джеймсън. Двамата се влюбват и Джузепе отива чак до Ирландия да иска ръката й, където баща й отказва с мотива, че той е много по-възрастен от нея (17 години). Така Ани остава в Ирландия, а Джузепе се прибира в Болоня, но не и преди да му обещае, че ще му изпраща тайни писма и че веднага, щом като навърши 21 години, ще избяга и ще се омъжи за него! Момичето определено е с вкус към драмата, защото действително бяга и двамата се срещат на северния бряг на Франция, където се женят през април 1864 година. Една година по-късно се ражда Алфонсо, а девет години след това в Болоня се ражда и втория им син Гуилиелмо, който ще се превърне в изобретателя на безжичния телеграф и най-големия благодетел на света.



***


Гуилиелмо е ученолюбиво дете и най-любимото му занимание е четенето. Във вила Грифоне (чудно красиво място близо до Болоня), където живее семейството, имат преголяма библиотека и всичко необходимо, за да може Гуилиелмо да започне научни експерименти с електричество, преди да навърши десет. Все пак в Болоня имат сложни механизирани копринени станове много преди индустрилната революция да промени британската индустрия, така че Маркони се ражда на точното място и в точното време.


Болоня по това време има отлична история на научните открития и е дом на пионера на електричеството Луиджи Галвани. Гуилиелмо Маркони е много очарован и от Самюъл Морз, разработил телеграфа и морзовия код, както и от Бенджамин Франклин и изобретението на светещия проводник.


Въпросът как всичко това да се превърне в безжичен телеграф самоукият Маркони решава, когато на 21 години, през 1896 година, патентова технологията на безжичната връзка, която ще се докаже по време на трагедията на Титаник.


През 1921 година подобрява изобретението на двутръбно радио със слушалки, които скоро ще смени с високоговорител, така че да може повече от един човек да слуша. Да, това е радио! Маркони непрекъснато подобрява идеите си и през 1931 година инсталира първата радиостанция в света – радиото на Ватикана. На 12 февруари Маркони обявява първото радиопредаване с участието на Папата с думите "С божията помощ, която дава толова мистериозни природни сили на човечестовото, успях да създам този инструмент, който ще осигури на вярващите по целия свят утехата да чуят гласа на Светия Отец". После папа Пий XI произнася първите думи по радио на латински, чути и преведени лично от Маркони в Ню Йорк, Квебек и Мелбърн.


Изобщо не е преувеличено да се каже, че изобретенията на Маркони дават тласък на цивилизацията. Умира на сутринта на 20 юли 1937 година. Всички радиостанции в света спират предаванията си за две траурни минути. Неговото държавно погребение в Рим е грандиозно, по улиците се стичат над 500 000 души, а Маркони е изпратен с всички възможни държавни почести на времето. По-късно ликът му ще се появи на монети и банкноти, на името му са кръстени унверситети, а днес дори летището в Болоня носи неговото име.

"Най-големия благодетел на света " е погребан в родния си дом, вила Грифоне, където Ани, дъщерята на твърдоглавия ирландец Джеймсън и нейния прекалено възрастен, за да е достоен, съпруг, отглеждат трите им деца. Днес вилата е и музей на Маркони.





Comments


bottom of page