top of page

ВЕНЕЦИЯ: МОЖЕ ЛИ ДА СЕ СПАСИ И КАКВО Е ПОЛОЖЕНИЕТО В МОМЕНТА

Updated: Oct 2, 2020



Във Венеция водата влиза и излиза от лагуната по два пъти на ден, но туристите лятото по-скоро не знаят какво е „acqua alta” или буквално „висока вода“, която е характерна за прехода между есента и зимата. Обикновено в този сезон пиаците на венецианската лагуна се покриват с вода, което принуждава и местните жители, и туристите, да обуват гумени ботуши и да джапат из града. Но във вторник срещу сряда се случи бедствие, което наводни историческите места в мащаби, които за последно са видени през 1966 година.

Според кметството, 85% от града е наводнен. Щетите са за стотици милиони евро, според Асошиейтед прес.

Каква е причината: комбинацията между силни ветрове и пълнолуние обикновено са гаранция за висока вода и това е основната причина и този път. Но има и друга причина и кметът на Венеция Луиджи Бруняро ясно я посочи – промени в климата и повишаване на морското равнище. Такава вода не е нормална и проблемът е, че няма да се случи отново по случайност след още 50 години, а ще се случва вероятно ежегодно и ще трае дълго (споменава се дори по половин година).

Може ли да се направи нещо? Да, може, макар че може и да е късно. Венеция строи огромни бариери – това е т.нар. проект MOSE (от Мойсей), който все още не е приключил. Всъщност MOSE е единствената надежда да се спаси Венеция в последния момент. Тези бариери теоретично би трябвало да ограничат физически прекалено много вода да навлиза в лагуната и ще са способни да предпазят Венеция от покачаване на водата до 300 см. Но някои експерти смятат, че е късно. На всичко отгоре проектът беше забавен, заради корупционни скандали, проблеми с разходите и на практика няма срок (трябваше да е готов през 2016, доскоро се спрягаше 2022) и дата на стартиране (АП). Кметът Луиджи Бруняро сега призовава MOSE да приключи по-скоро и акцентира върху това, че на карта е заложено бъдещето на града. „Венеция е на колене“, заяви Бруняро в Twitter, и призова Рим да обяви извънредно положение.


Какво е отворено и затворено във Венеция

За онези, които не смятат да отлагат плановете си да посетят скоро Венеция: не е ясно кога настоящата ситуация с водата ще се успокои, не е ясно кога ще дойде следващ такъв огромен прилив. В момента училищата са затворени, някои хотели предлагат еднократни найлонови калцуни, но е ясно, че ако се тръгва в момента за Венеция, човек трябва да има в куфара високи гумени ботуши до коляното.

Ако сте ентусиасти и тази ситуация ви привлича, то трябва да имате едно на ум за безопасността и да сте нащрек. Досега никой не се е удавил, но 70-годишен мъж почина, заради късо съединение, след като се е опитвал да включи помпа за отводняване (АП).


Базиликата Св. Марк: затворена

Според кмета Бруняро базиликата е претърпяла сериозни щети. Откакто е построена преди 900 години, църквата в центъра на площада Св. Марк е наводнявана едва шест пъти. Два от тях в последните две години (Washington Post). Криптата е изцяло наводнена, а BBC съобщи, че колоните на базиликата са претърпели структурни щети. Не е ясно кога ще отвори отново.


Дворецът на дожите: затворен

Херцогският дворец беше отворен и достъпен за обществеността във вторник, до него се стигаше по пратикабли, но беше затворен в сряда. Профилът в Twitter на Музеите на Венеция съобщи, че се очаква дворецът да отвори в петък, 15 ноември. Освен това съобщиха и, че днес ще отворят часовниковата кула, музея на историята на изкуствата, Корер, както и музея на стъклото на Мурано и музея на дантелата в Бурано.


Галерия за модерно изкуство Ca' Pesaro: затворена

Галерията на Ca' Pesaro в момента е затворена, след като късо съединение предизвика пожар. Не е ясно дали галерията ще се отвори днес като другите музеи във Венеция или дали щетите, които понесе, са били по-сериозни.


Театър La Fenice: затворен

Властите предприеха допълнителна предпазна мярка в La Fenice, като изключиха тока, след като се наводни контролната зала. Оперната зала, която беше изцяло възстановена, след пожара през 1996 г., отмени концертите си и днес, заради наводнението.

Commentaires


bottom of page