top of page

ВИСОКАТА ВОДА ЗАЛИВА ВЕНЕЦИЯ В АНОРМАЛЕН ПРИЛИВ


Днес се очаква нивото на водата във Венеция да достигне 145 см. и дори 155 см., а 70% от града на практика е наводнен.


Сега всичко зависи от силата на вятъра, както съобщават от центъра за приливи и и отливи.


Накратко, това освен, че тотално блокира живота и туризма в града, е изключително опасно за сградите, защото водата залива над нивото на камъка от Истрия, който е водо- и влагонепропускливият защитен слой на сградите. Вода над това ниво означава, че солената вода навлиза лесно в тухлите и стените, които, при изпаряването на водата, се разширяват и ерозират. С глобалното затопляне това защитно ниво все по-често се преминава и, разбира се, съществуват нови технологии да се възпре водата и влагата (и това се прави постоянно), да се подменят тухли и да се режат стени и да се пълнят със смоли, но това вече е "трудният начин".


От шест дни Венеция се готви за това бедствие, което вероятно ще ги сполети днес. Вчера в 14:30 ч. беше публикуван бюлетин с прогнозата, че най-опасния знак (145 см.) ще бъде преминат. Властите на Венеция затварят днес и утре детските градини и училищата в центъра на Венеция и по островите.


„Да, ситуацията е тревожна. - потвърждава Алвизе Папа, ръководителят на Центъра за приливи и отливи. "Всичко зависи от това какъв ще бъде вятърът."

Според сайта на общината, най-катастрофални ситуации възникват, когато „има сближаване на морски течения, причинени от ветрове от североизток и югоизток“.

„Като се има предвид развитието на метеорологичната обстановка, със силен спад на налягането, много силни ветрове в централното южно Адриатическо море и Триестския залив, прогнозните модели на Приливния център на община Венеция показват възможността за изключителни приливи и отливи. Прогнозите, изчислени от Cnt-Ismar и Ispra, включват, наред с другото, приливен връх от 140 см. във вторник от 10 часа, пик от 145 см. във вторник в 23 часа и 145 см. връх в сряда. "


"Като се има предвид динамиката на метеорологичната ситуация, тези две две стойности могат да бъдат преразгледани, прагът от 155 см. може да бъде надвишен."

При такъв прилив 70% от Венеция е наводнена. За туристите това означава да се движат само по улици с пратикабли, по специална карта както и това, че градския транспорт днес и утре вероятно няма да функционира. По принцип при вода над 120 см. функционират с особено внимание само Канал Гранде, Канареджо, Рио Нуово и за спешни случаи Галеацце.


Приливите и отливите от над 150 см. в историята на Венеция са малко: 166 см. на 22 декември 1979 г., 159 см. на 1 февруари 1986 г., 156 см на 1 декември 2008 г., 156 см. за 29 октомври 2018 г. и 151 сам на 12 ноември 1951 г.

Comments


bottom of page