top of page

ЗАЛАТА НА КАРТИТЕ В ПАЛАЦО ВЕКИО



Залата на картите в Палацо Векио във Флоренция е една от най-посещаваните в музея. Тя не е съществувала преди пристигането на Козимо I де Медичи, което личи от очертанията на прозорците на съседната канцелария, които се виждат на стената вляво от входа. Когато Козимо се премества в палата, той оформя няколко стаи, където да се съхраняваат мебели. После възлага на Джорджо Вазари (1561-65) да направи стая за гардероб и космография.


Основната идея на тази стая е да побере всичко известно за света по това време и да прослави интересите на Козимо към географията, природните науки и търговията.

Проектът е много амбициозен – фрески по тавана, които да изобразяват съзвездия, два големи глобуса в центъра на стаята, които да се спускат от тавана и да се отварят при влизане, масивни дървени шкафове с врати с нарисувани карти и изображения на всички познати животни и растения. Този проект не е завършен напълно. Вазари създава новата зала с помощта на двама монаси космографи, а стаята е довършена от Диониги ди Матео Нигети, който изработва ореховите шкафове (1564-71), където се пазят гоблени и завеси, по-късно сребърни и златни предмети и стари оръжия.


30 от 53 карти са нарисувани от Игнацио Данти и от Стефано Бонсиньори. 27 карти са базирани на Географията на Птоломей от II в. Спрямо епохата са актуализирани останалите, включително картите на Америка, сверени с различни източници на времето. Планетарният часовник на Лоренцо дела Волпая е поставен в средата на стената срещу входа ( за съжаление е унищожен през XVII век, но негова реплика се намира в музея на Галилей). За да украси стените, Кристофано дел'Алтисимо рисува портрети на прочути мъже, като ги копира от известната серия Джовио в Комо. През 1570 година вече има двеста портрета, подредени в три реда (в края на века са преместени в Уфици, където са до днес).

Глобусът с диаметър 220 см в центъра на Залата на картите е най-старият голям глобус в света.

Като се има предвид, че най-ранната документация за глобуса е от 1546 година, когато Джованаи Канчини пише на Джорджо Вазари, че е изпратил глобуса по река от Пиза. Глобусът също е направен от Игнацио Данти. Вероятно не е бил поставен веднага в „Гуардароба“ (Гардероба, Залата на картите), тъй като не се намира в документи за инвентаризация от 1578 г., но после намира пътя си до там.


В момента тази зала е доста износена, никога не е била реставрирана и тази пролет това ще се случи, благодарение на дарители от неправителствената организация „Приятели на Флоренция от САЩ“. Работите ще отнемат една година, но залата ще може да се разглежда частично от посетители. 2021 е подходяща, защото не се очаква редовния туристически поток.

Залата ще бъде възстановена от пода до тавана, както и шкафовете и стените, и всички карти. И независимо от това, че художествената стойност на това място е голяма, е още по-ценна и привлекателна е с това, че виждаме нагледно всичко, което хората са знаели за света по времето на Козимо I.







Comments


bottom of page