top of page

ГОЛЕМИЯТ ФИНАЛ – ОЧАКВАНЕТО НА БЕФАНА



Мисля, че вече съм разказвала всичко за коледните и новогодишните пранзици освен едно – как завършват те. Така че последната история е за големия финал на новогодишните вълнения.

Богоявление, или 6 януари, е последният голям празник, едно гранде финале на празничния сезон. В цялата страна се организират какви ли не тържества, повечето от тях са обединени около символиката на горящите огньове.


Празници се провеждат навсякъде и в големи градове като Болня и Венеция и в по-малки като Фаенца в Емилия Романя, място, където плашило на възрастна жена, Бефана, бива пренесено на количка, теглена от волове, за да бъде изгорено и полято с греяно вино. Докато във Венеция празнуват Богоявление с типично състезание с лодки, а отборите са облечени като Бефана или дядо Коледа, Верона е домакин на парад от винтидж авомобили и мотоциклети, които носят подаръци за раздаване на местните благотворителни организации.


В Ломбардия познатите коледни чорапи се използват с друго предназначение. Последният коледен персонаж – именно Бефана – е поредният който носи подаръци на децата. Чорапите висят по прозорците и балконите, в очакване на това дали старицата ще донесе сладкиши (за послушните) или въглени (за непослушните) деца. Кампания пък е домакин на зрелищни религиозни сцени, описващи пътуването на тримата влъхви, които носят подаръци на новородения Исус именно на 6 януари. А в Тренто празнуват като възобновяват ритуали срещу магьосничество с участието на 100 герои, облечени в средновековно облекло. В Марке (Урбания) и Алтамура (Апулия) Бефана се спуска от камбанарията на града, за да раздава бонбони и подаръци на децата.


Така, за всички, които не са се наситили на празнуване, Бефана предлага още малко повод за празнуване със семейството и приятелите.

Comments


bottom of page