top of page

ИТАЛИАНСКИ НОВОГОДИШНИ ТРАДИЦИИ – ШАРЕН СТИЛ

Updated: Dec 28, 2020



Италианците обичат много да празнуват Нова година (както навсякъде) и имат някои доста интересни традиции. Разбира се, почти всички традиции са свързани с успеха, здравето и късмета за следващата година. От алени гащи до пълнени свински крачета, ето кои са по-разпространените:

Новогодишната нощ или Ла феста ди Сан Силвестро е краят на годината. Сред многото ядене и пиене можете да отличите и една малка странност – смята се за италиански начин да прескочите голямата трапеза и просто да отидете на кино, за да изчакате полунощ или срещата с приятели. Ние правим точно това вече няколко години и винаги в киносалона намираме много хора! Тази година естествено е различна.

Сан Силвестро е един от първите папи (314-335 г) – не се знае много за него, освен, че е покръстил император Константин. Освен това е убил дракон в една римска яма, но реално няма връзка между сан Силвестро и Нова година. Просто след приемането на грегорианския календар денят, в който Сан Силвестро е починал и последния ден на годината съвпадат.


Разбира се, Италия е голяма страна и има страшно много и различни традиции, но една обща е носенето на червено бельо. Можете да купите на дядо си червени наполеонки или да обуете братовчедите си в червени гащи, съпругата си в дантелен червен корсет, а баба си в червена нощница – всичко е прието, защото червеният цвят носи късмет.


Произходът на тази традиция не е много ясен, но едното предположение е, че през средновековието мъжете са покривали „семейните си бижута“ в червен плат, за да се пазят от вещици, които за беда долитат точно в полунощ.

Днес за всичко това се грижат магазините за бельо, които са изцяло в червено поне месец преди Нова година. Между другото, ако искате ритуалът да е напълно завършен, следва да изхвърлите бельото на първи януари.


Другата традиция е така нареченото Ченоне или много голяма семейна вечеря. Докато стане полунощ има сериозна работа около ядането на няколкостепенни менюта, които според това къде в Италия се намирате могат достигнат и 9 степени. Тук не става дума просто за отпускане на една дупка на колана, а за махането му изцяло.


Ченоне е обичайно за цяла Италия, но менютата са различни и регионални. Сред най- разпространените (и безумно изглеждащи) са т.нар зампоне или пълнено с най-различни типове месо свинско краче, сервирано с леща (за късмет) и картофено пюре. Този деликатес дължим на някой шегобиец в Модена, затова е в реда на нещата да гледате на етикета дали зампонето ви е от Модена. Другият широкоразпространен деликатес е котекино, което пък е по-скоро с произход някъде между централна и северна Италия. Това е тип варена наденица, която също се поднася върху леща (и пюре от картофи) и също изглежда ужасно.

За късмет се яде и грозде и разбира се панетоне или пандоро за десерт!

Сред по-регионалните обичаи и традиции задължително трябва да спомена и южняшката традиция да си изхвърляш старите вещи през прозореца, за да отвориш място за новите – нещо, което в 21-ви век едва ли някой прави, но се носят легенди за изхвърлени телевизори и хладилници.


Още по на юг има много хубава традиция, която напомня на нашите коледари – обичаят Lo Sciuscio са групи, които обикалят по къщите, свирят и пеят в замяна на сладкиши и дребни пари. Редно е да им се даде нещо, ако искате изобщо късметът да ви споходи следващата година. Тази традиция също е почти изчезнала.


Насевер във Венеция се организират епични тържества в сърцето на града. Хиляди местни жители и посетители се събират на площада Сан Марко, въоръжени с Prosecco и обути във високи ботуши срещу отлива. Фойерверки осветяват тъмното звездно небе и камбаните на Сан Марко звънят, докато венецианците се отдават на масова целувка в полунощ.


За съжаление тази година всичко е различно и няма да има площади пълни с хора.


Но едно остава сигурно – целувката в полунощ трябва да е под зелена клонка на имел. Където и да сте, ако искате да започнете Новата година със стил – това е начинът.

コメント


bottom of page