top of page

ЖИВОТЪТ В ТАБЛЕТА МИ 2020: СЕРИАЛИ, ФИЛМИ, КНИГИ



Забелязали ли сте колко много неща съдържат смарт устройствата, които имаме? Спокойно може да се каже, че аз от години живея в таблета си, а тази година по обясними причини дори повече. Разгледах съдържанието за 2020 и сред всичко прочетено и гледано се получи нещо като списък, който в никакъв случай не бива да се приема като класация, а като повод да си разменим интересни заглавия.


Сериали

The Mandalorian (Disney+) – ако обичате Междузвездни войни, това е събитието на годината за вас (и за мен).

The Queen's Gambit (Netflix) – измислената история на шахматистката, която е събирателен образ на големите гросмайстори като Боби Фишер и Гари Каспаров (който е консултант). Стюардесата (НВО) – „Пени“ от Теория на големия взрив тук е стюардеса, която се забърква в голяма каша след запой и секс с непознат в Банкок.

The Wilds (Amazon prime) – Много нов, подобен на „Изгубените“ по това, че група се отзовава на самотен остров след самолетна катастрофа. Тук групата са тинейджърки, всяка със своите драми и тайни за разкриване. В началото започва леко банално, но после се развива добре.

Нормални хора (HBO) – рядък случай в който филм е на нивото на романа, по който е създаден.

Отгледани от вълци (HBO) – ако обичате фантастика това е историята за андроидите Майка и Татко, които носят човешки ембриони за отглеждане на нова планета, където да се възобнови човечеството. Тайната разработка (HBO) – отново фантастика, много силен и много естетичен сериал.

Пикард (Amazon Prime) – завръщането на капитан Пикард в собствен сериал е чудесна идея, мисля че са потвърдени и следващи сезони, обичам много Патрик Стюард.


Филми

Малки жени – на кино бяхме едва 2-3 пъти, преди да хлопнат вратите, така че тук слагам Малки жени на Грета Гъруик, който в момента е в HBO, много красив филм, чудесна адаптация, най-добрата до момента.

Книги:

Пълна лудница:

HRH: So Many Thoughts on Royal Style – Елизабет Холмс разнищва стила на кралското семейство в следствие на поредицата й So Many Thoughts в Инстаграм.

Everything Is Under Control: A Memoir With Recipes – започнах я наскоро, голяма почитателка съм на Филис Грант и чаках книгата й дълго, засега не съм разочарована

The Other Side of the Coin: The Queen, the Dresser and the Wardrobe – отново кралска тема, това е книгата на нейната стилистка Анджела Кели, посветена на стила на кралицата.

Little Fires Everywhere – тук не мога да кажа, че сериалът е по-добър от книгата, затова препоръчвам нея.

Kintsugi Wellness: The Japanese Art of Nourishing Mind, Body, and Spirit на Кандис Кумай – идеята за уелнес и как японските приземени традиции и философия могат да подобрят телата,умовете и сърцата.

– заглавието обяснява достатъчно тази ужасно забавна книга, преведена е и на български.

A Beginner’s Guide to the End: How to Live Life to the Full and Die a Good Death – тази книга не е за всеки, на практика това е наръчник за това как да приемеш смъртта и да се подготвиш за нея.

A Field Guide to Getting Lost – много хубава книга на Ребека Сълнит смесица от лични мемоари, философия, природознание, културна история и изкуствознание. Janetti, G: Do You Mind If I Cancel?: (Things That Still Annoy Me)– като голяма фенка на Гари Джанети не можех да не си купя книгата му, но все още съм чела само първите страници и е много забавна.


За вегани и вегетарианци: Вкъщи ядем много рядко животински продукти, но не мога/ не искам да си сложа етикет на вегетарианец или веган, за сметка на това биологът в мен е много запален по темата и има няколко основни книги (и документални филми), сред които тази година отбелязах тези:


The China Study: Revised and Expanded Edition: The Most Comprehensive Study of Nutrition Ever Conducted and the Startling...– тази книга вече е класика, написана е от д-р Кембъл и сина му Томас основано на резултатите от 20-годишно проучване на връзката между смъртността от хронични заболявания, рак и хранене в 65 провинции в Китай. How Not To Die: Discover the foods scientifically proven to prevent and reverse disease – авторът д-р Грегър е един от най-начетените медици в сферата на диетологията и нутриционизма. Greger, M: How Not To Diet: The Groundbreaking Science of Healthy, Permanent Weight Loss – това е новата му книга, която още е в "чакащи", чела съм само началото.

Изкуство:

Women Art and Society – тази книга едвам я намерих, проследява много жени в различни етапи от историята и ролята им в изкуството. (имам я в pdf, ако някой я иска, ще му я изпратя).

Готварски: Florentine: The True Cuisine of Florence – тази книга на Емико Дейвис е доста рекламирана, самата Емико е може би най-известният автор и специалист по тосканска кухня. Купих книгата, защото ми беше интересно как е написана, не толкова заради рецептите в нея. Рецептите са в чистата италианска традиция на семплото хранене и всъщност е очарователна книга с хубави фотографии.

The Homemade Vegan Pantry: The Art of Making Your Own Staples – отново безмесна тема, книгата е чудесна, разбира се с японско участие, семпли рецепти и високо художествено ниво на фотографиите.


Comments


bottom of page