top of page

ИТАЛИАНСКАТА КУЛТУРА В ДУМИ: PORCA MISERIA!

Updated: Sep 28, 2020


Проклета нищета!


В италианския език има много странни възклицания, изразяващи раздразнение и други чувства, като най-често се среща "Porca miseria!", което е нищо повече от ефемизъм на грубо псуване или бестемия (богохулство). Bestemmie са подредени така: на първо място е епитета (псувната дума, в случая буквално „свиня“, но е идентично с проклятие), а на второ е името на Бог или Мадоната. Тъй като италианците са дълбоко религиозен народ, те имат стабилно портфолио от спомагателни изрази, които са съчетани и съобразени, така че да се изрази емоцията, но да не се обиждат религиозните чувства. В италианската култура също така майката е свята и е равна с Богородица, така че те не достигат до крайностите, които достигат някои балкански, например, народи, където майката често е център на най-вулгарните крайности в псувните.


Да се ругае не е кой знае колко осъдително в Италия, има доста изрази, но да се богохулства т.е да се ползват набори проклятия, обиждащи Бог, богородица и светците е не само ненормално, но и се смята за административно нарушение. За бестемия на обществено място могат да ви глобят с глоба от 51 до 309 евро. Бестемията е декласифицирана като престъпление едва през 1999 година. Преди известно време за богохулство изгониха двама участници в риалити шоу. Единият беше от Сасуоло, а другия от Парма. По правило виновните често се извиняват и обясняват, че в родния им край се говори така, като най-цветни обаче не са южняците, както вероятно мислите, а тосканците.


Въпросът дали може да се ругае стои, както навсякъде по света – мъжете са по-щедри на ругатни, според възпитанието им, а за жени да ругаят, дори с „porca + нещо“ е ясен сигнал, че жената е от ниско качество. За съжаление точно тези изрази са сред първите, които чужденецът научава в Италия, и трябва много да се внимава, защото изрази, които звучат едва ли не благозвучно, в устата (особено на жени) продължават да звучат вулгарно – в този смисъл не е препоръчително хора, които не могат да уловят нюансите на езика да използват от подобни изрази.

留言


bottom of page