top of page

КАК ДА СИ КУПИМ КЪЩА В СИЦИЛИЯ ЗА 1€



Винаги са ми били странни тези новини, в които се обявява нещо, което звучи невероятно. Като например подаряването на замъци или къщи. Този път обаче има човек, който е обиколил лично местата, където се предлагат въпросните имоти и ето какво е разбрал (и снимал).


Том Мъри от Business Insider е отишъл лично да провери за какво става дума с офертите за къща в Сицилия за 1€. Внимателно ги е огледал и изяснява същността на тези предложения.

През 1968 година в Сицилия е имало голямо земетресение, което почти унищожава няколко села. Повечето от жителите тогава решават, че няма смисъл да възстановяват жилищата си, и мигрират, построявайки си нови. Ето защо в югозападната част на острова остават изоставени селца и къщи. Наскоро местните власти измислят начин да вдъхнат нов живот на тези села, като предлагат имотите за по 1€. Условието е, да се ремонтират и възстановят къщите и да се населят отново селата. Том Мъри е посетил три такива села – Мусумели, Самбука и Камарата, за да види докъде успяват с плана.

И трите села са безспорно живописни, имат типични красиви пейзажи, богата история и древни замъци наблизо. Живот обаче почти няма, селата са мрачни, а къщите са порутени и обитавани от гълъби. Отбелязва, че на места обаче някои имат добре запазена зидария. Бюджетът за възстановяването на такава къща е солиден. Не само, защото понякога е по-евтино да си построиш къща, отколкото да възстановиш стара, но и защото местата са отдалечени, а това допълнително оскъпява ремонтните дейности.

Планът донякъде потръгва – в Самбука вече са продадени 16 къщи, някои вече са възстановени и изглеждат симпатично, а собствениците са основно чужденци.

Ако искате да си купите къща в Сицилия, ето сайта, от който можете да се информирате за наличните имоти.















Comentários


bottom of page