top of page

ОТ ДОГОДИНА ВЪВ ВЕНЕЦИЯ САМО С БИЛЕТЧЕ

Updated: Oct 2, 2020


снимка: kaboompics.com

Аз смятам, че хората ще потопят Венеция по-бързо от глобалното затопляне, затова посрещам с одобрение новината, че от 1 юли 2020 година туристите, които искат да видят красотите на града, ще трябва да заплатят такса. Това беше решено на заседание на общинския съвет, които дадоха „зелена светлина“ на идеята и внесоха резолюция за поправката на разпоредбата за т.нар „слизане на брега“.

Закупуването на ваучери ще стартира в началото на следващата година. Тогава ще бъде разработена система за събирането на таксата по електронен път и кеш в най-различни пунктове в съседни градове и провинции. До 2022 година всичко това трябва да придобие изцяло електронен вид – резервации и заплащане. Засега не се разбира дали ще има ограничен брой хора, които лагуната ще посреща всеки ден, или е просто поредното перо в бюджета на туриста и лесни пари за общината.

Какво се знае за цените. За 2020 година ще се стартира с тарифа 3 евро извън силен сезон (ноември-април) , 8 евро в силен, 10 евро в празнични дни. Плюс ежедневна оценка, на базата на дните с по-малък или по-голям туристически поток.

Сега остава хората да бъдат уведомени, защото глобата за неплатена такса е 450 евро (което ме кара да мисля, че няма да има пунктове за проверка преди влизане в града, а без такива идеята ми се струва безпредметна).


Започва комуникационна кампания с информационни съобщения в най-различни точки (летища, гари), връзка с хотели и туроператори, очаква се и да се изготвят споразумения с превозвачи и т.н. Вероятно ще има и най-различни групи посетители, освободени от тази такса.


На пръв поглед идеята за тази туристическа такса на е лоша, такава се въвежда и на други места, но прилича по-скоро на още един начин общината да трупа лесни пари, не толкова да ограничи достъпа на прекалено много хора до града, което съсипва не само него и атмосферата му, а и вгорчава екскурзията на хиляди и хиляди туристи ежедневно.


Ще следим какво се случва и ще ви информираме, когато се знаят повече подробности.


Comments


bottom of page