top of page

ОТ КАКВО СЕ СТРАХУВАТ ИТАЛИАНЦИТЕ В НОЩТА НА ВСИ СВЕТИИ




По повод Вси Светии italians.coop са направили любопитна класация на 40 от най-големите страхове на италианците. Тя се основава на поредица анализи на Google Trends и основни ключови думи за търсене като „страх“,„страх от нещо“и т.н.


За да се стигне до крайното класиране, са направили сравнения с предишните 10 години. Една от хубавите теденции е, че ключовата дума„новини“все по-рядко се свързва със страх.

Първите три места на фобиите на италианците са заети от мрак, страх от летене и кучета. В сравнение с 2008 г. страхът от мишки и плъхове се увеличава, което е показател и за деградацията на някои италиански градове.

Новините, които се излъчват по телевизията или в социалните мрежи, са повлияли значително на възприятията на италианците – намаляването на броя на терористичните атаки съответства на намаляването на страха от тероризъм, тълпи и открити пространства например.

Страхът от изразяването на гледна точка при жените също намалява, вероятно, защото има все повече жени с мнение в обществения живот, движението #MeToo, гласовете на личности като Урсула фон дер Лайен и дори Меган Маркъл и Грета Тунберг, което се отразява на увереността на италианките.


Намалява и страхът от загуба на работа, който беше обладал нацията преди няколко години. Страхът от промяна нараства, но бъдещето е все по-малко плашещо.


Сред най-ужасните страхове за италианците е страхът от самота – драстично увеличение в сравнение с 10 години по-рано.

Разбира се в класацията намират място и по-чудновати фобии като такива към копчета, клоуни, кукли, крака, змии, паяци, пчели и тн.

Разгледани по картата, жителите на Северна Италия страдат повече от фобии, а най-безстрашните италианци са някъде на юг – основно в Калабрия. Най-страхливи са италианците от Тоскана, Пиемонт и Лигурия.


Вие от какво се страхувате в навечерието на Вси светии?

Комментарии


bottom of page