top of page

ACNE STUDIOS + КАРЪН КИЛИМНИК

Елена Миланова

Instagram: @byelenamilanova


В света на съвременното изкуство Карън Килимник е от най-трудните за определяне. Тя няма някаква конкретна ниша, което обаче не означава, че не е разпознаваема. Всичко, което й е интересно, е нейна ниша, и от това, което разгледах онлайн, бих казала, че от 50 години се занимава с това да си рисува рисунки, които може би и дете би могло да нарисува, само че нейните са много готини. Очевидно няма някакъв ръководен психологически принцип, който зрителят да открие или с който да се съобразява.


Свободата й е пълна, прави каквото си иска и дава пълна свобода и на нас да я харесаме или да си вървим по пътя. Килимник обича модата и модата я обича – тя е от любимите художнички на Марк Джейкъбс, който много трудно се решава да продаде нейната Mary Calling Up a Storm (по-долу), което ме подсеща да споделя и, че Карън е страхотен копирайтър, защото заглавията на творбите й са много привлекателни. Марк Джейкъбс казва, че преди да я види на живо си е си представял Карън с еднорози и маргаритки в блестяща малка спалня.




На 67 години Килимник си сътрудничи с Acne Studios за колекцията им пролет-лято 2023.

Сценографията на ревюто в Palais de Tokyo са именно момичешки легла, върху които седят зрителите, покрити с розови копринени чаршафи и възглавници – като място за игра на момичета, невинни и привлекателни, които излизат на модния подиум със сатенени фльонги в косите, панделки, които покриват зърната и украсяват роклите им и с рози от плат, полегнали на талията, бедрата или гърдите. Един момент в живота, когато детското и невинното е на прага на нещо ново и неясно. Идеята, по думите на Джони Йохансон, е вдъхновена от сватбата, така че със сигурност има край на нещо и начало на друго. Това пресичане на два етапа, два свята, е отразено в моделите и цветовете, вариращи от бяло до червено, кафяво и черно. От една страна е сладникавото, кичозното, от друга напрегнатото и уязвимото. Фино и еротично, ясно и тъмно. Има романтични чаршафи но и заострени шипове, и цветни женствени силуети и преувеличени мъжки рамене. Подложки за брачни халки на обувки котета на Карън Килимник върху чантите. Тази посока подкопава някои от типичните черти на шведската марка и я представя по нов начин – момичешки, романтично, фриволно, ефирно, кичозно, вкусно, приятно.


Не се знае много за Карън Килимник. Тя живее уединено във Филаделфия или може би някъде в Монтана и не се замесва в разни социални маневрирания там, което е задължително за художниците в Ню Йорк например. Работата й „обхваща много медии, теми и емоционални заряди“, така че за нея самата остава отшелничеството, интровертността, явно не остава енергия за повече.



Привлича вниманието в началото на 80-те години с „разпръснати арт“ продукции, които включват хаотично поставени материални остатъци, фотокопия и снимки, парчета плат, счупени огледала, мебели и др. Това, което я отличава е усетът й към сценична обстановка, който е използван и от балетни постановки. Тя може да пресъздаде на убийствата на Менсън с обиди, нарисувани с кръв по стените на Шарън Тейт или елегантни стаи с викториански тапети, розови панделки и крехки птичи гнезда, лежащи по пода.



Може да нарисува рисунка, вдъхновена от епизод на сериали от 60-те години или да идеализира звезди като Кейт Мос, а после да представи натюрморт, в който мак ни е обърнал гръб.


Всичко, което прави, е прозорец към интересите й, които са разнообразни, колкото е разнообразен неестествения свят на съвременната попкултура. С „щипка“ препратки към стари майстори, история и времето през 60-те Бийтълс, Ролинг Стоунс и всички се обличат като модната икона от 1700 г. Бо Брумел. Абсолютна маниачка.



bottom of page