top of page

СТЕЛА МАКАРТНИ + ЙОШИМОТО НАРА

Елена Миланова

Instagram: @byelenamilanova


Децата може и да са „цветята на живота“, но понякога са истински дяволчета, така че ако сте съгласни, запознайте се с детските портрети на японския художник Йошимото Нара, които могат да са котки и кучета понякога – все са в лошо настроение и въоръжени. Най-известната картина на Нара е „Нож в гърба“ и е продадена за 24,9 милиона долара, което го прави един от най-скъпите живи хдожници.



В новата колекция на Стела Макартни тя отново си сътрудничи с Нара, където чудовищните дечица са под формата на щампи, но и плетени, и украсени с кристали.



Йошимото Нара е роден през 1959 година и е завършил унивесрситета за изящни изкуства и музика в префектура Айчи. От началото на 90-те негови творби се излагат всяка година в големи галерии в Европа и САЩ.

В началто на кариерата си Йошимото е повлиян от поп имена в изкуството като Уорхол и Такаши Мураками. Той активно експериментира с японската концепция "kawaii", което се превежда като "сладко". И на пръв поглед дечицата му са наистина сладки, но ако се вгледате по-внимателно, се вижда, че са доста зловещи. И сигурно, за да се концентрираме, винаги добавя и „недетски“ предмети – нож, бесилка или цигара, така че героите му са и агресивни, въпреки че самият Нара казва, че не са.



Малките деца са заобиколени от ядосани възрастни, а чувството им на страх и несигурност променя мирогледа им и възприятията им за реалността. Япония е известна със строги правила и ограничения, включително за невръстни малчугани, така че Нара призовава за повече детска свобода. Затова в твробите му (които са повлияни от манга) се виждат и препратки към рок, пънк, където свободата заема ключово място.

Стела Маккартни включва работа на легендарния японски художник в колекцията на пролет-лято 2023, представена в Центъра Помпиду по време на Седмицата на модата в Париж. Сътрудничеството ще продължи с нова унисекс капсулна колекция, която ще бъде пусната на пазара през декември – целта е смесване на мода и изкуство за повишаване на осведомеността за обществени въпроси, вдъхновени от активизма и отношението на Нара.


Колекцията включва произведения на Йошимото на деца, животни, политически лозунги и момичета с големи глави и пронизващи очи. Илюстрациите му са поставени върху извънгабаритни тренчкоти, корсети, плетени рокли и деконструирани джъмпери.

Днес Йошитомо Нара продължава да работи между своите арт ателиета в Германия и Япония. Неговият стил "Superflat" продължава да влияе върху изгряващия свят на изкуството.



Recent Posts

See All
bottom of page