top of page

НАРОДЪТ НА ТОМ БРАУН

Елица Павлович

Американският дизайнер, който доминира на червения килим на бала на Метрополитън, посветен на американската мода, се казва Том Браун. Актьори, музиканти, спортисти, семейство Кардашиян, домакините от Метрополитън – всички са облечени в Том Браун. Има защо.


По професия и призвание Том е актьор. Кариерата му в модата започва през 2001 година, когато създава едноименната си модна къща. Достатъчно бързо неговите невероятни модни спектакли – „ревю“ е много слаба дума за тях – както и уникалните му дрехи, придобиват култов статус. Няколко години по-късно Том е достатъчно популярен, така че разпознаваемата му емблема – лентичка в бяло-червено-синьо – да бъде нахално присвоена от мъжката Zara. Кариерата му на актьор обяснява защо дрехите му приличат на театрални костюми – винаги изразителни и необичайни – а съжителството с Ендрю Болтън - главния куратор на института по костюмите, е само още едно обяснение за това защо народът на Том Браун е най-многоброен на бала на Метрополитън. В костюмите на гостите, облечени от Том се виждат всички елементи, по които безпогрешно се разпознава неговия стил, описван като „взривяване“ на нормите на костюма, но запазвайки безупречната изработка.


Започваме с Gunna, който носи чантичка във формата на куче, изработена по модел на любимото куче на Ендрю и Том и присъстваща под една или друга форма на всички ревюта на дизайнера.



Травис Баркър е един от многото мъже в поли, създадени от Том, като повечето критици отбелязват, че Травис изглежда далеч по-добре от Кортни Кардашиян, която влезе в класациите на най-лошо облечените гости на събитието. Всъщност тоалетът на Кортни е типично „браунов“ с видимите шевове и разместените горни и долни части на облеклото, просто изборът му не отговаря на събитието по нито един критерий.



Ейдриън Броуди с безупречния си тоалет доказва, че за Том Браун не е проблем да създаде и класически образец на White tie, като само подплатата на райе издава дизайнера.



Разбира се Том Браун е създател и на най-екстравагантния тоалет на червения килим и това е мъжко-женския костюм на Джордан Рот – който впрочем говори за себе си ту в мъжки, ту в женски род. Неговият вариант на смокинг се състои от много части, отделящи се една от друга и всъщност съществува най-напред в кариран вариант, който Джордан представя няколко дни по-рано на ревюто на дизайнера.



Отделно трябва да се споменат и гостите на масата на Том на вечерята в Метрополитън – хората, които той лично е поканил и избрал да облече, защото за него те са изключителни и представляват най-доброто в своята професия. Това са Кристин Барански – абсолютно величествена, Ръсел Уестбрук – който носи дрехи на Том Браун от години и е вероятно единствения спортист на толкова високо ниво, който се появява с пола на официални събития.



Оскър Айзък и съпругата му Елвира Линд, които закачливо са разменили ролите си – и нека някой смее да каже, че Оскар не е мъжествен в пола, Мейси Уилямс, Yahya Abdul-Mateen II и Lizzo, в бродирана в златно наметка, чиято изработка е отнела 22 000 часа ръчен труд, с аксесоар златна флейта, на която свири пред публиката и журналистите.

И ако всичко това не ви е накарало да се влюбите в Том Браун, просто намерете и вижте последното му ревю. Enjoy!


bottom of page