top of page

CARTIER LOVE – ПО-ЖЕЛАНА ОТ БРАЧНА ХАЛКА

Елена Миланова Instagram: my_italian_days_

Най-обичаното, известно и желано бижу на нашето време се нарича Cartier Love или Love Bracelet на Cartier. Легендарната гривна е вричане в любов и вярност. Тя има богата история с флорентински корени, а благодарение на факта, че повечето звезди и днес я носят на ръцете си, е и най-търсеното бижу в Google. По всичко изглежда, че любовната гривна е безсмъртна.

През 1969 г. Алдо Чипуло, дизайнер на Cartier, се вдъхновява от средновековното изкуство, за да създаде гривна като никоя друга.

"Това, което съвременните хора искат, са любовни символи, които изглеждат полупостоянни или поне изискват трик за премахване. В крайна сметка, любовните символи трябва да предполагат вечно качество.", казва за гривната си Чипуло.



На пръв поглед Love bracelet е много семпла – обикновено е от 18 карата злато и се носи в комбинация с други или допълващи я по-тънки, или различни.

Дизайнът на гривната следва този на средновековните „пояси на целомъдритето“. Най-важната характеристика на тази гривна, която прилепва плътно към ръката, е, че към нея има малка златна отвертка, която единствено може да отваря или затваря гривната, а сам човек не може да го направи, така че идеята е, че другият във връзката ще съхранява „ключа“. Според една градска легенда болниците в Ню Йорк винаги имат по една такава отвертка под ръка, за да могат да отварят „любовните белезници“ в спешни случаи.

В началото Cartier продават гривните Cartier Love по две, като за рекламата им подаряват на 25 известни двойки, сред които Елизабет Тейлър и Ричард Бъртън, София Лорен и Карло Понти, херцогът и херцогинята на Уиндзор и др. по един комплект, което моментално прави гривната най-желания продукт.


Cartier Love отдавна не се продава в комплект за двама, продава се и по единично (отвертката винаги остава), като цената на такава гривна варира между 1000 и 40 хиляди евро. Днес по-популярно бижу, символизиращо връзка и любов от Cartier Love е може би само брачната халка.

bottom of page