top of page

DOLCE&GABBANA НИ ПОДАРЯВАТ СЕЗОНА НА ЖИВОТА



"Пролетта ще бъде ясно лице. Ще се отворят улиците по хълмовете от пинии и камъни...Цветята, поръсени с цвят до фонтаните ще бъбрят като развеселени жени: стълбите, терасите, лястовиците ще пеят на слънце“ Чезаре Павезе, 1951 г.


Вила Карлота се пробужда с първите цветя. Пиниите на Рим заблестяват в червено от първите топли залези. Ароматите от градините Боболи се понасят по хълмовета на Фиезоле. Пролетта е далеч, но точно сега Dolce&Gabbana ни връщат в сезона на живота с една поезия за физическата и духовната свобода, която човекът споделя с природата в месеците на пробуждането.


Тези скандални покровители на изкуството имат силата да раждат бугенвилии по стълбите на вила Бардини във Флоренция. Именно в града на Ботичели дизайнерите избират символа на възраждащата сила – цветето, за новата си пролетна колекция Alta moda.


На фона на Мамбото на Калабрия и спомена за Жулиета Мазина, по стълбите на легендарната вила се появява първата рокля, която оставя тази година и този кошмар зад гърба ни – пролетта. Величествената бледорозова пола с купола на Брунелески, ръчно изрисуван върху коприната, напомнят за вечността и неизбежността на Възраждането.


Колекцията е в стил 30-те години. Меки кройки подчертават линията на талията, а полите падат до дължината на глезена. От по-твърдите корсети със сърцевидно деколте се спускат фонтани от пухкав шифон и лъскав лурекс със сребърни отражения.





Миди поли от мека антрацитна вълна са съчетани с ризи от тюл с цвят слонова кост и буфан ръкави. Кристални текстури стоят срещу пера или се вписват в дантелени бродерии, златни кантове украсяват червените кафтани и тънките кринолини.

Царевични класове са държани от стръкче трева. Тъканта става течна в рокля от захарна хартия с релефни рози и превръща Флоренция в моден Едем.




Палитрата е флорална – червеното е брилянтно, но почти прозрачно. Оранжевото и жълтото са богати и цитрусови като запарка от невен, момоза и глухарче. Зеленото е сребристо като стъблото на лимонена трева. А розовото е като букет божури, фрезии и бадемови цветове.




Аксесоарите са обувки на нисък ток – остри, флорентински чехли, които през вековете са преминавали от Санта Мария Новела до Санта Кроче. Чантата е с флорални инкрустации, малки огледала покриват повърхностите и приличат на подвързани книги. Шапката е с широка периферия, а бижутата са сладки ягоди, свежи лимони, подкови за късмет и оброчен кръст за надежда.




Долче и Габана са написали поема за любовта и надеждата позагубили се в сътресенията на настоящето. Напомнят да живеем сега без сянката на утрешния ден. Напомнят, че надеждата се ражда от ужаса, радостта от отчаянието, мирът от безкрайната умора. Пролетта ще се завърне. Със или без лястовицата, защото, според мъдростта на Де Андре „нищо не идва от диаманти, цветята се раждат от оборския тор“.





По материал от Vogue Italia; © Courtesy Dolce & Gabbana

bottom of page