top of page

LEGO РОДЕНО ОТ ПОЖАРИТЕ И СМЕЛОСТТА НА ОЛЕ

Елица Павлович



Оле Кърк Кристиянсен се ражда на седми април 1881 година като едно от десет деца в малко датско селце. На 14 години, заедно с големия си брат Кристиян, Оле е изпратен да чиракува за дърводелец и се обучава в занаята шест години, а след това заминава да работи в чужбина, първо в Германия, после в Норвегия. През 1915 година Оле се прибира в Дания с норвежката си съпруга Кристина и със спестяванията си купува дърводелска работилница в град Билунд.


За десет години семейство Кристиянсен се сдобиват с четири деца, всичките момчета – Йоханес, Карл, Готфрид и Герхард. Един неделен следобед през 1924 година, докато Оле е Кристина си почиват, малките Карл и Готфрид подпалват дървените стърготини в работилницата, но от натрупания дървен материал и лепилото пожарът пламва много бързо и цялата къща заедно с работилницата изгарят до основи. Невъзмутим, след като цялото семейство се спасява, Оле наема архитект, който да построи нова, много по-голяма къща, в която семейство Кристиянсен обитава само един апартамент, а останалите дава под наем. Това осигурява малка сигурност на семейството когато в началото на 30-те години голямата икономическа криза застига Дания. Работата на Оле пресъхва напълно, хората нямат пари и не купуват нищо. За да оцелее и да изхранва семейството си, Оле започва да прави съвсем малки предмети от дърво, които селяните и жителите на Билунд могат да си позволят – дъски за рязане, поставки за коледни елхи и малки дървени играчки. Синът му Готфрид започва да му помага в работилницата и към 1932 година семейство Кристиянсен вече предлагат двадесет вида дървени играчки.


Оле и Готфрид разбира се правят основно играчки за момчета – камиончета, кораби, самолети. Всяка играчка, произведена от работилница Кристиянсен, е абсолютно безупречна, изработена с високото качество, с което Оле прави мебели – дървото се суши три години, а лакът – три месеца, като всяка играчка е покрита с три слоя лак.


През 1932 година Кристина умира и Оле остава самотен родител на четири момчета. Играчките стават фокус на неговия бизнес и през 1934 година той регистрира компанията си за играчки, като я кръщава с дума, производна от датския израз leg godt – „играй добре”. Така се ражда LEGO.


През 1935 година към серията с играчки се добавят дървени животни. Постепенно през 30-те години Оле започва да усложнява моделите и да ги предлага заедно с грижливо нарисувани от самия него схеми за сглобяване.

През март 1942 година фабриката на LEGO в Билунд изгаря до основи. И за втори път Оле построява всичко отначало, като на същото място издига нова, много по-голяма фабрика. През 1944 година Оле има 40 работници. Три години по-късно, без да е изплатил заемите за фабриката, Оле се среща с английски търговец и купува от него машина за производство на пластмасови детайли. Машината струва на Оле 30 000 датски крони, което е повече от два пъти сумата на годишната печалба на фабриката. Две години по-късно се ражда първото пластмасово блокче LEGO. Както винаги, Оле се оказва прав.


В края на 40-те години в бизнеса вече участват всичките синове Кристиянсен и когато през 1952 година заемите за фабриката са изплатени, Оле веднага тегли десет пъти по-голям кредит, с който да разшири бизнеса още, за което се скарва с Готфрид. Разбира се Оле е прав и новите мощности правят бизнеса още по-голям. Оле умира на 66 години, оставяйки на синовете си най-известната фабрика за играчки в Дания.


Но пожарите в света на LEGO не свършват. През 1960 година цехът за дървени играчки е ударен от мълния и изгаря до основи. Синовете на Оле решават, че дървените играчки ще останат в миналото и започва историята на LEGO, която познаваме.


Днес децата по света играят с LEGO пет милиарда часа на година, като над 400 милиона човека имат LEGO в дома си, а всяка секунда по света се продават седем комплекта LEGO. Продадените за една година комплекти имат части, покриващи обиколката на света седем пъти. И зад всичко това седи въображението и смелостта на Оле Кърк Кристиянсен.

bottom of page