top of page

ДАНЕБРОГ – НАЙ-СТАРИЯТ И ОБИЧАН ФЛАГ НА СВЕТА

Елица Павлович



Синът ми замина да учи в Дания и още първата вечер се появи с видео от новата си стая в общежитието в университета в Орхус с огромно датско знаме, закачено зад него на стената. В Дания няма човек, който да не притежава знаме, а традицията в общежитието повелява когато някой има рожден ден другите да му направят закуска за изненада и да я занесат в стаята му - заедно със знамето. Така започнах да разбирам значението на флага за датчаните.


Националният флаг на Дания се нарича Данеброг и е червен с бял скандинавски кръст. Скандинавският кръст се отличава с това, че стига до самия край на флага, а отвесната му ивица е изместена леко вляво. В историята са запазени документи, които доказват, че флагът се използва като символ на датския кралски двор от ХІV век насам, което прави Данеброг най-стария постоянно действащ национален флаг в света. Самата легенда за появяването му е още по-стара и се отнася до събития от началото на ХІІІ век.


В хрониките от ХVІ век е записано, че флагът се появява по време на походите на датския крал Валдемар ІІ за покръстване на прибалтийците, като разбира се в определен момент флагът пада от небето и така магически помага на датчаните да победят в битката близо до Талин, Естония, като се знае и точната дата – 15 юни 1219 година.


Датчаните наистина обичат флага си по начин, който е необясним за чужденците. На летището в Копенхаген семействата стоят със знаме и чакат близките им да се върнат от пътуването си. Флагът се вее на рождени дни – както стана въпрос – но също на годишнини, абитуриентски балове и всякакви празници, самият Данеброг има 33 официални празника в годината – дни на флага!


Отношението на датчаните към знамето им е много сериозно и има няколко правила, които се спазват със силата на закон:

Никой чужд флаг не може да се вее от същия пилон като Данеброг.

Ако по време на церемония ще се издигат няколко флага, то Данеброг задължително е пръв и е най-вляво, а останалите са след него по азбучен ред.

Флагът се издига и сваля бавно.

Винаги се стои с лице към флага докато той се вдига.

Данеброг никога не бива да докосва земята.

Флагът се спуска преди залез, освен ако не предстои заря.

Само по време на погребение флагът може да се спусне наполовина и после се вдига отново.

Износените флагове се изгарят.


Няма съмнение, че всички тези правила се спазват, защото Дания се намира в онази част на света, в която правилата значат много. Преди седмица в Копенхаген видях, че украинското знаме се вее над града редом с датското, на същата височина и еднакво видимо и това също е символично - датчаните помнят и вярват, че високо вдигнатият флаг носи победа. Дано и този път да са прави.

bottom of page