top of page

THE QUEEN AND THE CROWN: НАЙ-ЕЛЕГАНТНАТА ИЗЛОЖБА

Елена Миланова

Instagram: @byelenamilanova

Преди няколко години Елица ме научи да обръщам внимание на костюмите в киното и телевизията. С времето и двете вече безпогрешно можем да различим посредствени костюми от шефьоври, както и не само кой ще е номиниран, но и кой ще е награден за костюми. А това, че в момента могат да видят успоредно и безплатно два такива брилянтни примера в 360-градусови образи на екрана на компютъра е голям подарък!

Успоредно с премиерите на Queen's Gambit и четвъртия сезон на „Короната“ в Бруклинския музей Netflix излагат костюми от двата сериала в много елегантна изложба. Технически сайтът е изпълнен отлично като навигацията интуитивно се усеща почти веднага. В слушалките звучат основи от музиката на двата сериала. Това, което различава тази изложба от „просто“ разглеждане на костюмите, е, че между тях са разположени експонати на музая, подбрани от Матю Йокобоски, старши куратор, мода и материална култура.

Виртуалната експозиция на сериала The Queeen's Gambit, разказващисторията на Бет, най-добрата шахматистка, която светът е виждал (събирателен образ на много гении в шаха) не започва с костюм, а със запазен шах на фараона Аменхотеп III (1390–1353 пр.н.е). До него е зелената рокличка на Бет като малка – същият цвят, който видяхме по време на решаващия мач. Още едно движение с мишката, точно до следващят костюм, можем да видим парченце плат от V век с шахматен десен. Така, клик след клик научаваме много за творческия процес на Габриеле Биндер, дизайнерката по костюми и вдъхновението, което е намирала в облекла от различни епохи, картини като тези на Фредерик Артър Бригман и др. Всеки експонат е придружен с обяснения или откъс от филма, с който можем да направим връзката. Роклите и костюмите на героинята са обяснени не само с текст и не само могат да се разгледат от всички страни, но и да се видят клипове, в които Биндер обяснява решенията си.


В другата част на вируталната изложбена зала са костюмите на носителката на Emmy Ейми Робъртс за „Короната“! Четвъртият сезон срещна три големи британски жени – Елизабет Втора, Маргарет Тачър и принцеса Даяна. Костюмите са разпръснати, но феновете веднага правят връзката, все пак, освен че са символични за стила на трите жени, са и легенди – например тоалетите на принцеса Даяна по време на посещението им в Австралия и разбира се сватбената й рокля, която е в дъното на залата. Навигацията е същата, както и тази на The Queen's Gambit. Сред произведенията собственост на музея може да се види портрета Koh-I-Nor на кралица Елизабет II, направен от стотици пластмасови играчки и дрънкулки или Welcome in Our Peace World – инсталация на южноафриканския артист Йоханес Машего Сегогела, която се състои от тридесет фигурки върху пиадестал, представящи прехода на Южна Африка от изцяло бяло управление на апартейд до нова многорасова нация с демократично избран президент Нелсън Мандела.

За допълнително разнообразие изложбата има и странично меню с панел, воден от Ртут Е. Картър, носител на „Оскар“ дизайнер по костюмите, която включва дискусия с Биндър, Робъртс и Йокобоски.


bottom of page