top of page

АМЕРИКАНСКОТО ЗНАМЕ – ДЕБИ ХАРИ И ДЖАСПЪР ДЖОУНС ЗАВИНАГИ

Елица Павлович



Гледайки как гостите минават по червения килим на бала на Института по костюмите, всъщност няма никакво време да се разпознаят препратките към определени произведения на американското изкуство, да се разтълкуват и оценят. Случаят обаче не е такъв – Деби Хари е вероятно най-голямата жива икона на пънка от 70-те, която на 76-годишна възраст продължава да пее, а впечатляващата й рокля е директна препратка към картините с американския флаг на Джаспър Джоунс – на свой ред най-великият сред живите художници в САЩ, в момента на 91 години. Посредник между двамата е дизайнерът Зак Позен и появяването му с Деби на бала предизвиква моментален ефект – това е, право в целта, нищо по-американско просто не може да има!


Да се облече рокля, така директно и еднозначно препращаща към най-високия символ на нацията, изисква определена смелост и самочувствие. Деби Хари има предостатъчно и от двете. Излишно е да се разказва коя е тя или кои са Blondie, но е за отбелязване, че от трите големи дами на пънка и ню уейва на 70-те в Ню Йорк – Деби, Синди Лопер и Сиукси Сиу – само Деби е на бала, макар че и трите са все още активни и в никакъв случай не са забравени. Обаче да носи флага може само тя.


Деби е борец – животът й е труден, интересен и неочакван от всяка гледна точка, биографията й носи заглавие с английския израз за „Приеми го“ (Face It). И това е, което Деби прави – не се обръща назад и побеждава, символично вървейки напред и продължавайки да прави онова, което иска. Например да облече рокля на Зак Позен – дизайнер, който на практика вече не работи, след като модната му къща фалира. Но талантът му не се е изпарил и кой ако не Деби Хари може да напомни за това.


Джаспър Джоунс също като Деби е приятел на Уорхол, работи много и с Рушенберг, кариерата му се простира през повече от шест десетилетия и до скоро носеше титлата на най-скъпо продавания жив художник. Най-известните му произведения остават тези от края на 50-те години, на които в различни варианти е нарисуван американския флаг. Има го като самостоятелна картина – част от колекцията на МоМА - има го като три флага, има го изцяло в бяло, изобщо има над 40 вариации на Джоунс на тема американския флаг. Сега към тях се добавя и още една – като рокля.



Джаспър Джоунс твърди, че е нарисувал първия си флаг след един свой сън как рисува флаг. Всичко това е напълно в унисон първо с неговата концепция да рисува само неща, които вече познава и освен това с цялата иконичност на знамето в САЩ – там има Ден на флага, който се отбелязва много тържествено. Флагът на Джоунс не е този, който познаваме днес, на него има само 48 звезди, според официалната версия между 1912 и 1959 година. Когато рисува картината, Джаспър Джоунс е само на 24 години. Тази на пръв поглед проста картина, копираща вече съществуващ и добре познат обект, всъщност е напълно самостойно произведение на изкуството – доста сложно изпълнено – Джоунс използва различни видове бои и енкаустика, нито една звезда не е идентична с другата, а под чертите прозират парчета вестник, но на нито едно от тях няма политически новини.


Роклята на Деби Хари е доста точна интерпретация – чертите на знамето са отчетливо видими, разбира се неравни, както очевидно и Джоунс го е замислил. Синята част на знамето е интерпретирана като дънково яке – неразделна част от имиджа на всяка рок гранд-дама. Идеалната рокля за идеалния модел.


Преди години, когато Анди Уорхол рисува Деби Хари, той възкликва, че ако би могъл да се прероди, би взел нейното лице. Убедена съм, че би взел и роклята й!

bottom of page