top of page

БЛЕЙК ЛАЙВЛИ: ПОЩЕНСКА КАРТИЧКА ОТ НЮ ЙОРК

Елена Миланова

Instagram: @byelenamilanova

Дрескодът на тазгодишното гала събитие на Мет за изложбата „В Америка: Антология на модата“ е „Позлатен блясък“ – темата препраща към Позлатената епоха от края на XIX век, така че се очакваха много блясък и оригинални препратки към основите на американския стил, което не мисля, че се случи. Двойката, която „спаси вечерта“ бяха Блейк Лайвли и Раян Рейнълдс, и особено нейната рокля Atelier Versace, вдъхновена от сложната архитектура на Манхатън. Като нея и тя нея е резултат от сложно ( в случая текстилно) инженерство. Освен това двамата с Раян са символи на американския звезден имидж (здрави, млади, красиви, бели и влюбени) и успяха все пак да хвърлят жизнерадостна светлина и позлатен блясък, за да напомнят за какво са се събрали хората на Мет Гала. Atelier Versace има главната заслуга за това.

Лайвли се появява на стълбите на червения килим в розово-златна металическа рокля с голям набор и обем отзад. Тя включва стилизирани визуални елементи от архитектурата на Емпайър Стейт Билдинг. Трима мъже в смокинги разгръщат огромен шлейф, който се разкрива в патинирано тюркоазено зелено с медни отблясъци. Така роклята се превръща в ода за Статуята на свободата, която е построена през 1885 година т.е през Позлатената епоха. Отвън носи оригиналния меден вид на паметника, докато вътрешността отразява зелената патина, която го покрива днес. В шлейфа е изрисувана небесна карта, вдъхновена от декора на съзвездията по тавана Grand Central Station. Диадемата върху главата на Блейк е от частично окислен мед със седем елемента, символизиращи седемте лъча в короната на Статуята на свободата. Обиците Lorraine Schwartz са от 90 каратови необработени диаманти и ментово зелени колумбийски изумруди.


На червения килим, където много от присъстващите и се лутаха някъде между образа на проститутка, слизаща от дилижанса (Били Айлиш) или пренебрегнаха изобщо темата (Kravis), може да се каже, че усилията на Лайвли да олицетворява позлатения блясък надмина очакванията. Със сигурност ще е поканена и догодина.

bottom of page