top of page

БОЙКО КРЪСТАНОВ СРЕД ВСИЧКИ СТРАХОТНИ НЕЩА

Елица Павлович



Тавтологията е напълно уместна – „Всички страхотни неща“ е страхотно представление. И макар думата „страхотно“ да е натоварена с доста голям позитивен емоционален заряд в българския език, в случая има достатъчно на брой истински страхотни неща около постановката на пиесата на Дънкан Макмилан и Джони Донахоу на българска сцена.


Пиесата е поставена за първи път през 2016 година, така че е доста нова и е толкова популярна, че е заснета от НВО и се излъчва и по телевизията. У нас с този интересен театрален експеримент се захващат Бойко Кръстанов и Владимир Пенев в ролята на негов режисьор – което е страхотно, защото това е пиеса, в която има много сценични предизвикателства и един актьор би ги разбрал по-добре от само режисьор.


И така, един страхотен актьор, с подобаващ режисьор, канят съвсем буквално всеки зрител в залата да стане част от магията на това просто да сме живи и да забелязваме всяко малко страхотно нещо наоколо. Впрочем оригиналното заглавие на пиесата е в единствено число и е именно за всяко страхотно нещо на света.


Майката на главния герой в пиесата е в депресия и той още от дете се опитва да я развесели като записва за нея всяко страхотно нещо. Това е завръзката в историята. Постепенно списъкът се разраства, а историята криволичи, като в нея се включват и изключват най-различни допълнителни герои, част от които са най-обикновени зрители, някои от които с чудесен артистичен потенциал. Бойко Кръстанов е невероятно добър в реакциите си на действията на хората, понякога напълно неочаквани и във всеки случай неизвестни за него. Поведението му е приятелско и толкова непосредствено, че след представлението зрителите се снимат с него и му говорят не като на актьор, а като на човек, до чийто истински живот са се докоснали току-що. Едва ли може да има по-висока зрителска оценка. В същото време има сериозни, много задълбочени, направо разтърсващи признания в тази пиеса и да ги произнесе убедително, буквално на една педя от хората – не зная какво струва на актьора това, но за пореден път се убедих, че Бойко Кръстанов е изключителен актьор.


Необичайно преживяване е това представление – не е точно като театър, но и не отминава безследно. Ние започнахме списъка си в офиса още на другия ден, защото всяко страхотно нещо на света си струва да бъде записано и споделено. Например това да предам с думи възторга си от нещо, което просто трябва да се преживее. Гледайте „Всички страхотни неща“.

Recent Posts

See All
bottom of page