top of page

„БРАТЯ“ – ПОЛОВИН ПЕРФЕКТНА КНИГА

Елица Павлович


Мик е роден в Берлин и прилича на родния си град – вечно променящ се, приветлив, често непредсказуем, отказващ да остарее. Подобен синхрон между мястото и героя рядко се получава така органично и авторката Джаки Томе е написала наистина чудна книга – лека за четене, увлекателна и сто процента берлинска.


Всъщност, половин книга. Мик е син на сенегалски студент, който си заминава когато синът му е на три години и не се връща никога. Мик е отгледан от майка си и поредица доведени бащи, повечето доста симпатични. Но най-вече Мик е отгледан от Берлин – един град, в който да си различен от другите не е недостатък, а предимство и в който има място за всеки.


Същия баща, същата съдба – Мик има брат, за когото никога не е чувал, роден по същото време и израсъл с баба си и дядо си. Името му е Габриел, а животът му на успешен архитект протича в Лондон – наглед приемащ чужденците град, но всъщност затънал в система на сложни класови и расови различия. На Габриел е посветена втората част на книгата и тя не е на нивото на първата. Макар и написани в сходен стил и приятни за четене, двете части на романа на Джаки Томе се различават по нещо доста съществено – Мик звучи като истински, жив човек, а Габриел – не. Неговите решения, връзката му с жена му, самата тя саможива ексцентричка – всичко това е любопитно, но не е истинско. Самата Джаки Томе е от смесен произход, също като героите си, родена в ГДР, живееща в Брлин и изобщо онова, което тя лично познава и е преживяла е описано забавно, емоционално и въздействащо. Цялата част в Лондон просто не е такава. Няма да издам голяма тайна като добавя, че двамата братя така и не се срещат, макар че книгата има нестандартен и оптимистичен финал, но на мен втората част ми беше откровено излишна.


Берлин е любимият ми град – не мога да отрека, че съм пристрастна, може би затова тази част от книгата „Братя“ ми се стори толкова хубава, направо перфектна. Половин перфектна книга не е малко, а и цялата история се чете бързо и с интерес, така че това литературно пътешествие не е за изпускане.

bottom of page