top of page

"БРАЧНА ИСТОРИЯ" И КОПРИВЩЕНСКИТЕ СВАХИ

Елица Павлович Instagram: @elitzapavlovitch



Нежна, тъжна и красива е брачната история в този филм, само че той разказва за развода, а това е съвсем друга история.


Чарли и Никол са интелигентни, артистични хора, надарени с дарбата да виждат у другия най-доброто, дори когато то е нещо дребно, почти невидимо за околните. Това е разказано в първите десет минути на филма и се оказва текст, който двамата съпрузи са написали за семейния си терапевт. В крайна сметка те така и не прочитат тези откровения в присъствието на другия и филмовата история започва с раздялата им.

Чарли (Адам Драйвър) е театрален режисьор в Ню Йорк, достатъчно известен в съответните среди, с предстояща премиера на Бродуей и стипендия „за гении“. Никол (Скарлет Йохансон) е актриса от Лос Анжелис, която след кратък успех в младежки сериал се мести при Чарли в Ню Йорк и е водеща актриса, муза и вдъхновителка на всичките му проекти. Адвокатката й в разгара на развода смело заявява, че „Чарли е придобил гениалността си по време на брака“.


След раздялата Никол с детето отиват при майка й в Лос Анжелис, а Чарли остава в Ню Йорк. На пръв поглед нещата изглеждат чудесно – двамата се разбират, все още имат своите общи теми, прекрасни родители са и просто трябва да уточнят как и къде да живее детето.


Не е тайна, че филмът интерпретира историята на развода на режисьора Ноа Баумбах и Дженифър Джейсън Ли и може би затова неизменно е малко по-милостив към Чарли и малко повече вгледан в неговите преживявания. А може би това е защото той е гостуващият родител и за него е по-мъчително да запази привидната нормалност за едно малко дете, което вече живее на друго място и по друг начин. До тук по всичко личи, че Чарли и Никол дават най-доброто от себе си и ще се справят със ситуацията.


И тук се намесват адвокатите. Никол е насочена към най-добрата в бизнеса, адвокатката Нора Фаншоу (Лора Дърн), която моментално прави от приятелското споразумение сложен и скъп развод. Всичко това опаковано в любезни фрази, високи обувки и захаросано снизхождение. Чарли е принуден да се противопостави и да се защити, наемайки най-добрия възможен адвокат – Джей Марота (Рей Лиота). От възпитани бивши съпрузи Чарли и Никол се превръщат във врагове. И ако накрая двамата все пак успяват да запазят някакви нормални взаимоотношения, то това става не благодарение на скъпите им адвокати, а въпреки тях.


Бракоразводният процес се оказва във висша степен манипулативно, безумно скъпо и сърцераздирателно мероприятие, в което са намесени много чужди хора, например експерт, който за два часа преценява дали Чарли е добър баща. Всяко колебание и позитивен сантимент между бившите съпрузи са заличени.


Погледнато от родната перспектива всичко това е досущ като на кино – петцифрени хонорари, сладкодумни адвокати, спорове в съдебната зала. Дали разводите у нас са по-хуманни? Разбира се, че не. Просто тук ролята на адвокати се играе от близките на семейството. Досущ като прословутите „копривщенски свахи“ на Каравелов, веднага след раздялата всички приятели, роднини, колеги, близки и по-далечни познати са готови с мнение, анализ и съвет, дори ако такива изобщо не са им поискани. Това неминуемо прави ситуацията напрегната и болезнена в момент, когато и без това не е нужно допълнително напрежение.


Всичко в този филм е толкова истинско, че със Златен глобус беше удостоена само Лора Дърн, която откровено преиграва. Останалите просто са реални хора – а това не е добра атестация в Холивуд. Затова пък е идеална препоръка за гледане – задължителен филм, който ще ни припомни, че следващия път когато някой около нас смени семейния си статус, най-добре е просто да си замълчим.

bottom of page