top of page

ВАЖНИТЕ ЧИСЛА В ЖИВОТА НА КАРЛ ЛАГЕРФЕЛД


@KarlLagerfeld / Twitter

Точно преди една година, на 19 февруари, почина Карл Лагерфелд – краля на модата. По този повод събрахме няколко малко известни факти за него, разказани чрез числата, които са имали значение в живота му.


0 гласувания.

В много интервюта Лагерфелд е споделя, че не ходи до урните, за да гласува– нито в Германия, нито във Франция, където се премества през 1953 година. Обяснението му за това е, че се занимава с мода, а не с политика.


4 души обслужват котката му.

Лагерфелд споделя, че никога не е бил готов за деца и донякъде тяхната роля заема легендарната му котка Чупет. На нея посвещава колекции, двамата ядат на една и съща маса (Чупет е отказвала да се храни на пода) и често я е водил навсякъде със себе си.


7 е любимото му число.

През целия му живот 7 остава любимото му число. Когато в края на 90-те отваря книжарница, а малко по-късно – издателство, им дава името 7L. По-късно проиизвежда и чанти – Karl Seven. След смъртта на модния дизайнер 7 знаменитости (включително Карин Ройтфелд и Кара Делевинг) създадоха 7 бели ризи с посвещение на Лагерфелд. Всяка риза излезе в тираж от 77 броя и струваше $ 777.


10 колекции CHANEL годишно.

„Никога не се оплаквам от преумора. Затова много дизайнери ме мразят. Интересува ги само вдъхновението - могат да прекарат един час, решавайки къде да поставят копче. Това ме побърква. Аз съм машина.”


Лагерфелд е бил титанично трудоспобен, всяка година е създавал по няколко колекции за трите марки, на които е бил креативен директор – Chanel, Fendi, Karl Lagerfeld. Независимо, че договорът му с Chanel е бил за 8 колекции, той е създавал 10: 2 кутюр и 2 прет-а-порте, той е добавял и предварителни колекции, круиз, Coco Show и Métiers d’Art.


13 месеца диета, за да облече костюмите на Еди Слиман.

Една от любимите теми за Лагерфелд, е неговата прословута диета, която спазва, когато излиза новата колекция DIOR на Еди Слиман. Причината е не толкова, че е бил много пълен, а заради слогана на колекцията „Искате ли да го носите? Станете стройни“. Тогава Лагерфелд отслабва 40 килограма за 13 месеца.


365 дни на жената в годината.

В интервю за Numero през 2018 г., дизайнерът споделя, че за него всеки ден от годината е ден на жената.


1935 – истинската година на раждането му.

Много дълго време в интервюта Лагерфелд казва, че е роден между 1933 и 1939 година. В Уикипедия все още пише, че е роден на 10 септември 1933 г. През 2013 година обаче признава, че е роден през 1935 г. Причината за тази „тайна“ не е суета – дълго време той самият не е знаел годината си на раждане, защото майка му, по неизвестни причини, я е променила.


1993 - годината, в която пуска стриптийзьори на подиума.

Лагерфелд е майстор в създаването на шум и винаги е на първите страници на таболоидите. По време на Седмицата на модата в Милано през 1993 г. Кани група стриптизьорки и италианската порно актрисса Мoана Поци, за да участват в шоуто на Fendi. Казват, че Анна Уинтур не е била в състояние да понесе това и предизвикателно напуснала шоуто.

bottom of page