top of page

ВЕЛИКИЯТ САМОЗВАНЕЦ

Елена Миланова

Instagram: my_italian_days_


Фердинандо Уолдо Демара-младши живее живота си като монах, доктор по психология, декан на философски факултет в малък университет в Пенсилвания, студент по право, зоолог, строителен инженер, учен, преподавател в колеж, хирург в канадската армия, адвокат, санитар в болница, помощник-надзирател в затвор в Тексас и учител в село в Мейн. Повече от образите, в които се въплащава, са на действителни лица. През 1957 г. списание TIME го описва като „дързък, необучен, но невероятно интелигентен мошеник, който винаги е искал да бъде някой друг и е успял да бъде цял само като някой друг“.

Неговите измамни подвизи са толкова много и толкова впечатляващи, че през 1960 година Тони Къртис изиграва образа му във „Великият самозванец“. Фердинандо не е впечатлен от видяното, а и никога не получава никакви пари от печалбите от филма. В живота е бил обвиняван в измама, фалшификация, кражба, присвояване, съпротива при арест, скитничество и пиянство...Приключенията му приключват през 1960 година и от тогава, по думите на неговия лекар, живее живот на най-нещастния човек на света. Последните годни преди смъртта си на 60 годишна възраст през 1982 година е баптистки проповедник и доброволец в болница.

Роден през 1921 година, Фердинандо бяга от дома си още докато е тийнейджър. Желанието му да се превъплащава в други хора вероятно идва от детството му – баща му е оператор на прожекционен апарат в кино. Първата му измама е малка, успява да измами шоколадов магазин да даде шоколад на целия му клас. След като бяга от вкъщи, се представя за монах и постъпва в манастир (в един момент дори успява да помогне за основаването на колеж). След като прекарва няколко години в манастира, през 1941 година постъпва в армията. Там взима назаем самоличността на друг войник и дезертира, а след известно време се присъединява към флотата, където се обучава за санитар. Виждайки, че така няма да напредне, фалшифицира самоубийството си и заема друго име, Робърт Френч. Робърт е психолог и започва кратко преподавателско турне из университети в Пенсилвания и Вашингтон, където преподава. Когато го хващат, излежава няколко месеца затвор за дезертьорство, след което продължава приключенията си – този път представяйки се студент по право в Нортуестърн.

Най-впечатляващото му превъплащение е, когато решава да открадене самоличността на негов познат – канадския военен хирург Джоузеф Сайр.

Като доктор Сайр, Фердинандо се включва в корейската война на боен кораб и успешно шие рани, докато се разчува, че е единственият хирург и започват да стоварват ранени войници за тежки операции на борда. След като разбира, че няма изход, освен да се хвърли в морето, Сайр нарежда тежкоранените, прободени от куршуми и шрапнели да бъдат разпределени и прави няколко сериозни операции, включително голяма отворена операция на гръден кош. Нито един от 19-те войници които оперира не умира, вероятно и заради помощта на високи дози пеницилин. Мнимият д-р Сайрсе прочува като щедър герой и това го издава. Майката на истинския доктор (който всъщност практикува тихо и кротко в Ню Брънзуик) научава, че синът й е на боен кораб и сигнализира. Въпреки това, засрамена, канадската армия не повдига обвинения и пуска Фердинандо на свобода. Демара отива в Тексас, където се представя за друг надзирател на затвор. Дори, когато лицето му е познато от списанията и телевизията, той пак успява да се измъкне! Разбира се в един момент, след като започва да гостува и по телевизионни предавания е малко трудно да се скрие, така че приключенията му свършват.

В кариерата си на самозванец и мошеник Демара стига до два извода, които после са описани в биографията му – единият е, че във всяка организация винаги има разхлабена, неизползвана сила, която може да бъде взета, без да се нанася вреда. Вторият му извод е свързан с властта – ако човек иска да има власт и иска да я разширява, трябва не да стъпва в полето на други, а да отваря нови възможности. Нарича го „разширяване във вакуума на мощността“. Накратко той не живее животът на личностите, които краде, а създава нов техен живот и така няма конкуренция, минали стандарти и създава нови правила. В крайна сметка Фердинандо Демара се връща към религията и започва да се представя като свещеник в болница в Ориндж Каунти, но не поддържа измамата дълго. Въпреки това, от болницата му позволяват да остане и той умира там през 1982 година.



bottom of page