top of page

"ВУЙЧО ВАНЬО" – ПОВЕЧЕ ЧЕХОВ И МАЛКО ДИСНИ

Елица Павлович Instagram:@elitzapavlovitch



„Чехов винаги е добра идея“ – това трябва да пише в манифеста на всеки национален театър по света. В това отношение Народния театър няма грешка, на сцената му в последните години постоянно се играе поне по една чехова пиеса.

Най-новата засега е „Вуйчо Ваньо“, поставяна за последен път преди 60 години. Знакова пиеса на Чехов, от която е познатата на всички мъдрост: „У човека всичко трябва да бъде прекрасно: и лицето, и дрехите, и душата, и мислите.“ Сценичната адаптация е на Николай Ламбрев-Михайловски, а в главните роли са Дарин и Деян Ангелови. Техният избор е едно от големите попадения на представлението. Дарин Ангелов е чудесен в ролята на вуйчо Ваньо – очарователен и неспокоен, впрочем съвсем не по руски, но образът му е достоверен и моментално предизвиква симпатия. В ролята на доктор Астров е Деян Ангелов, който отлично пресъздава отегчението и отчаянието на селския лекар. Двамата заслужават подобно представление, в което да покажат многообразието на актьорската си дарба. Освен това и възрастта им е много подходяща – в нашия все по-застаряващ свят забравяме, че само преди век или два 40 е била дълбоко средна възраст и изминатият житейски път е изглеждал с основание по-дълъг от този, който предстои. Не случайно докторът непрекъснато повтаря „Тя нашата е свършена вече.“


„Вуйчо Ваньо“ е, ако може да се каже така, „образцова“ чехова пиеса. В нея са налице всички елементи, които присъстват в повечето му драматургични произведения – лято на село, изморен и обезверен селски лекар, който си пийва за утешение – впрочем лекарят в произведенията на Чехов често е най-симпатичният персонаж, вероятно защото е алтер его на автора. Има фатална красавица, отегчена от живота и жонглираща с чувствата на другите – в случая в ролята на хубавата Елена Андреева се превъплъщава Илиана Коджабашева. Има страдаща от нещастна любов госпожица, самовлюбен интелектуалец, състрадателна икономка и безобиден беден роднина. В ролите им влизат Ева Данаилова, Валентин Ганев, Виктория Колева и Стефан Къшев – всеки от тях е точно на мястото си.


Сценографията и костюмите на Чайка Петрушева са съвременни, но напълно адекватни и отлично пренасят действието в едно близко до публиката безвремие. Единственият напълно ненужен елемент в представлението са песните, които героите пеят на няколко места. Със сантиментални песнички се обясняват само героите във филмите на Дисни. С изключение на това дребно недоразумение, всичко останало е чудесно – истински театър за ума и сърцето.

Recent Posts

See All
bottom of page