top of page

ГАРИ ДЖАНЕТИ ИЛИ КАК СЕ ХВЪРЛЯТ ПИРАТКИ В INSTAGRAM

Елена Миланова Instagram: @byelenamilanova



Да се занимавам с кралските работи е един от любимите ми заместители на простите въглехидрати в „напрегнатото ежедневие“.


В Instagram хиляди потребителски профили се занимават с кралското семейство ежедневно и съм сигурна, че и вие тайничко следите поне 2-3 такива акаунта. Сред тях по-важните са royal.addicted и Елизабет Холмс с нейната поредица Too Many Thoughs, която се превърна в Instagram сензация. Останалите малко или много са repost. Разбира се и Крис Джаксън, кралският фотограф.


Трудно е да се повярва, но в това море липсваше една риба и тя доплува по най-забавния начин някъде през 2018 година. Казва се Гари Джанети, богът на меметата. В момента към неговите остроумни колажи, даващи „глас“ на принц Джордж, са пристрастени около един милион души и съм абсолютно сигурна, че кралското семейство следят този шут и тайничко си мислят колко ли е било хубаво преди векове, когато главата на Гари би се търкулнала от дръвника.


Пиперливият език на Джанети не е случаен. Той е писател и продуцент на телевизионни култове като „Уил и Грейс“ и Family Guy. Най-новата му книга Do You Mind If I Cancel? набира популярност, успоредно с профила му в Instagram, който може да ползвате и като определение за viral, ако желаете. Ако сте с по-саркастично чувство за хумор, той е вашият човек. Има ли ново безумно заглавие в таблоид или нова снимка, то Гари е готов с „реакцията на принц Джордж“, която ще ви накара да се смеете с глас.





Винаги много кратки, тези негови коментари са верни на старата максима, че краткостта е душата на осторумието. Но тези няколко думи по правило са доста горещи и не подминават никой – не са пощадени дори Луи и Шарлът, а най-любимата му жертва е многострадалната Меган, херцогинята на Съсекс. Толкова, че беше изрично помолен да я пощади, с което, в интерес на истината, се съобрази донякъде. Това само допринесе още за голямата му популярност. Хората го обожават.


Профилът на Джанети е всъщност един комичен отдушник на яростта, с която медиите отразяват основно Меган и Хари. И успява да направи в Instagram това, в което е най-добър – ситкомите. Тези мини епизодчета, наречени колажи, тези коментарчета, които избухват като пиратки, са друга форма на изкуството на сериалите. Животът определено може да продължи и без тях, но с тях денят е по-забавен и нищо повече.


И за да бъде всичко дори още по-забавно, наскоро HBO подписа с Гари Джанети договор за създаването на анимационна сатирична поредица, посветена на кралската фамилия.

Гари не е лош, независимо, че е гаден. А това вероятно отличава добрия шут от глупавия трол. Ако искате, го последвайте - @garyjanetti



bottom of page