top of page

ГЛЕДАХ: „КОРОНАТА“, СЕЗОН 5

Елена Миланова


Докато гледах настоящия сезон на „Короната“ (по Нетфликс), си мислех две коренно противоположни неща – че това е най-хубавият сезон и че е време тази неадекватна скука да приключи. Последните два епизода ги гледах „на крак“, което е показателно за стремглаво намаляващия ми интерес към сагата.


Сезонът е във високия естетически стил на тези до момента и част от новите попълнения в актьорския състав са най-интересни – Имелда Стонтън като възрастната кралица Елизабет II, Джонатан Прайс като принц Филип, Доминик Уест като Чарлз.


От тази група най-впечатляващи са Джонатан Прайс и Доминик Уест, техните образи са и най-добре развити. Принц Филип доминира над първите епизоди и точно те ме накараха да напиша в едно стори в Инстаграм, че това е най-хубавият сезон (за което после много съжалих). Принц Филип продължава да е личност в развитие – в последното действие от живота си той е все така лоялен към монархията, кралицата и връзката му с Лилибет, докато в същото време успява да развива ума и поддържа физиката си с нови интереси и предизвикателства. Филип е показан като емпатичен мъдрец, намерил баланса работа-личен живот и живее най-пълноценно от цялата групичка.



Същото не може да се каже за кралица Елизабет, която е все така повърхностна, както и в първия сезон, когато страдаше, че няма достатъчно образование. И докато той вече знае какво е митохондриална ДНК и прави дизайни за двуколки, тя не може да ползва дори дистанционното и чувства, че предава националната ББС, ако гледа други ТВ канали. Тази линия продължава през цялото време, толкова, че Имелда Стонтън, която е титанична актриса, почти няма какво да каже или направи през 10-те епизода. Елизабет се чувства като яхтата „Британия“ – вехта, ненужна и скъпа. Това е толкова елементарна метафора, че чак е обидна, но допускам, че тази петилетка (1992-1997) е много възможно да е протекла точно така за нея – в тиха агонизираща рекапитулация и самообезценяване на фона на все по-бързо движещия се свят. Така или иначе в тези последни епизоди от „Короната“ аз очаквах драматизацията около Елизабет да се засилва, а да не отслабва до третосоростепенен герой в собствената й история. Надявам се в последния, шести, сезон, да видим нещо повече от Имелда като Елизабет. Двойката Чарлз и Даяна, разпадането на брака им и развод, са най-досадната сюжетна линия, на която, за съжаление, е обърнато прекалено много внимание. Никаква оригиналност в подхода към това, което всички знаем, чели сме, слушали сме и сме гледали милион пъти. Повечето епизоди с тях могат да се премахнат и от това нищо няма да пострада – и без това са изпълнени със скучни речи. Единственото оригинално и що годе интересно нещо, е справянето на Чарлз и решението на Камила да не отстъпи, а да остане с него и да поеме пътя към легитимацията. За съжаление на това са обърнати минути внимание. За сметка на това Камила (както винаги) е показана като жена с не особено високи хигиенни стандарти, вечно дъвчеща цигара и така и не се разбира вече пет сезона те всъщност защо се обичат? Очевидно любов, която е на 40-50 години заслужава по-задълбочено отношение, но не получаваме нищо такова, отново. Загатнати са общи интереси в литературата например, но те са напълно изметени от подробното и излишно описание на „Камилагейт“.

Най-интересни са препратките към миналото, което е наследство от миналите сезони – връзката между събития и хора, добавянето на нюанси в историята, което беше най-отличителнто в „Короната“. Но докато подробно видяхме залитането на абдикиралия Едуард към Хитлер например и категоричното разграничаване на Елизабет, тук историята с ненамесата в спасяването на Романови бе малко заметена под килима.



В тази връзка най-интересният и най-красив, смислен и емоционален епизод е всъщност третия 'Mou Mou'. Никое от главните действащи лица не участва в него. Епизодът разказва за едно египетско момче, което продава Кока Кола от количка по улиците на Александрия. След този епизод прочетох името на актьора, който играе Мохамед Ал Файед – Салим Дау. Това е актьорът и образът, който единствен е на нивото на „Короната“ от феноменалните първи сезони и трябва получи Златен глобус и Еми за изпълнението си. Ако може, още сега.


bottom of page