top of page

ГЛЕДАХ: КРИСЧЪН БЕЙЛ И ДРУГИ ЗВЕЗДИ В THE PALE BLUE EYE

Елена Миланова

Instagram: @byelenamilanova

Не бих могла да пропусна филм с Крисчън Бейл, така че следколедно се наместих с голямата кошница очаквания пред Нетфликс, за да гледам новия филм The Pale Blue Eye, адаптиран от режисьора Скот Купър по едноименния роман на Луис Баярд от 2006 г. Това е мистерия за убийство с надиплени диалози и много шапки, чието действие се развива в зимна обстановка на Ню Йорк в младата военна академия Уест Пойнт през 1830 година. Измисленият Едгар Алън По трябва да разкрие убийство (разбира се). Исторически писателят наистина е бил няколко месеца в Уест Пойнт, но не е разкривал нищо.

В гората е намерен обесен мъж, сърцето му е изтръгнато, нараняванията предполагат убиецът да е мъж или поне така си мисли Огъстъс Ландор (Крисчън Бейл), чиято легендарна репутация на страшилище за престъпници предшества появата му. Уменията на Ландор обаче може да не са достатъчни, ето защо младият кадет Едгар Алън По (Хари Мелинг) идва на помощ.

Действието се развива изцяло на светлина от свещи, сенки и пламтящи бели пейзажи. На пръв поглед липсва само коледен щолен, така че филмът е много подходящ за сезона, но под тази красива повърхност има доста напрегнат сюжет, лудост и истерия, които честно казано ми бяха вповече. За да се затегне дори още повече историята, Ландор го преследва привидение и шепот на сатанински ритуал го отвежда до уединения френолог (Робърт Дювал), а във филма участва и Джилиън Андерсън в ролята на долната съпруга на хирурга на академията (Тоби Джоунс).

Проблемът на филма е, че не е забавен, цялата тази напудрена тържественост е излишна и единственото що годе забавно нещо е всъщност По, който страстно преследва болната дъщеря на хирурга (плюс това си приказва с мъртвата си майка и може да разговаря с дявола).

И въпреки че The Pale Blue Eye има все пак впечатляващ мрачен и елегантен обрат, истинската мистерия тук е как тази плеяда от известни актьори са се съгласили да участват и преминат през снимачния процес, който със сигурност е бил доста затормозен.





bottom of page