top of page

ГЛЕДАХ: НОМАДЛЕНД И НАЙ-ДОБРАТА РОЛЯ НА ФРАНСИС МАКДОРМАНД

Елена Миланова

Instagram: my_italian_days_

Condé Nast Traveler нарича Номадленд “любовно писмо към откритите пространства на Америка“. Безспорно такова намерение филмът има, защото ни напомня за най-романтичната страна на Америка, която, благодарение на литературата и киното в Европа сме издигнали в култ. Онези истории за самотното пътуването през тези необятни пространства, в които няма никой, освен теб и майката природа с дни и дни наред, контрастите от смяната на пейзажа от пустинен до планински и смяната на температурата от замръзване до завиране и най-вече онзи стремеж на американските пионери да се движат напред в неизвестното с надежда да открият и да положат основите на по-добър живот.

Но Номадленд не е такава история. В нея новите американски пионери са изхвърлени от американската система възрастни хора на 60-70 години, които са загубили работа в резултат на Голямата рецесия (световната икономическа криза) след 2008 година. Те не могат да се пенсионират, защото не са успели да натрупат необходимото преди кризата и не могат да работят нищо, което да им позволи да се пенсионират или да поддържат къщите и начина си на живот. Така, тези пионери на финансовата катастрофа в златните си години се скитат из Америка в търсене на сезонна работа, която да им позволи да преживяват в техните приспособени бусове и каравани. Те се засичат по пътищата в нещо като къмпинги за каравани насред трънаци и прахоляк, където все пак има ток и вода, и където се създава тази общност от себеподобни номади, където всички си помагат и се учат да палят огън, да сменят гума, да поправят ключалка, да се грижат за себе си и за ръждата по вана им. Те нямат пари и разменят предмети – абсолютно незабележими иначе предмети като чаша, запалка, отварачка стават важни и полезни.


Никой от тези хора не е воден от надежда за бъдещето, те нямат дух на откриватели, нямат план, нито имат посока, просто се скитат или по-точно въртят в кръг през годината между местата, където има някаква работа. Стари хора, работещи в големите халета за дистрибуция на Амазон, миещи тоалетни по бензиностанциите, копаещи картофи или камъни – каквото и да е, с което да се оцелеят деня. Няма никакво значение какви са били преди животът да ги изхвърли, а само кои са сега, защото за тях съществува само сегашният момент. Всичко друго е нежелано от умовете им. А това друго е един въпрос – какво ще стане с мен, когато микробусът или тялото ми започнат да отказват?

Но Номадленд не е отчайващо тежък филм и не показва само трудностите и личната драма на героите номади. В техния начин на живот има спокойствие, мир и дори вълнение – без тежестта на заемите, къщата, вещите те печелят онази американска свобода, описана от Марк Твен. Номадите създават искрени отношения, те отварят големи пространства в душите си, където навлизат природата, звездите, те стават по-добри хора. Четох, че Номадленд е сравняван с Лудият Макс, история за една постапокалиптична Америка, но без насилието. Наистина, едно от нещата, които определено ми минаваха няколко пъти през ума беше точно кога ще се появи насилието в този филм. Но такова няма.


Номадленд е вдъхновен от документалната книга на Джесика Брудер от 2017 година „Номадленд: да оцелееш Америка през 21-ви век“ и от радикалния номад Боб Уелс (който се появява на няколко пъти във филма, включително с невероятно силен монолог към края). Брудер прави изследването си като прекарва време с такива номади в Невада, Аризона и Южна Дакота и освен това консултира филма, така че някои от другите герои в книгата й са и герои и във филма. Режисьорката Клои Жао черпи и вдъхновение от филмите Уанда (1970) и Days of Heaven (1978). Разликата е, че нейният филм не води към някакво неизбежно бедствие, това е просто един групов портрет и портрет на времето, който е направен много интелгентно и с голям стил и майсторство.

И тук се появява Франсис Макдорманд.

В един полудокументален филм като Номадленд намесата на голяма холивудска звезда, вписването й в тази истинска среда звучи като някаква фантазия. Франсис Макдорманд е в ролята на измислената героиня Фърн – бивша учителка, жена в 60-те си години, която се влива в групата на това ново номадско племе от възрастни, след като губи съпруга си и всичко останало. Хората, които среща по пътя си са предимно истински номади с много ярко присъствие на екрана и тази скромност на ролята й, това изграждане на образа й, който не доминира, а подкрепя реални хора и изважда тях на преден план, е нещо върховно. Много по-добро от „Билбордите“ преди няколко години, по-величествено изпълнение е това. Тя почти не говори във филма, играе най-вече с израженията си. Болезнено се усеща чувството й на унижение, на пропадането на личното й достойнство, чрез тези очи, които се пълнят със сълзи всеки път, когато говори с човек от света извън общността на номадите. Всяка емоция, която минава през душата й, когато е с други хора като нея или сама, се усеща. Абсолютно покъртителен момент е, когато, насред прахоляка рецитира пред момчето, което обикаля пеша Сонет 18 на Шекспир – единственият момент, в който виждаме коя е била Фърн.



Аз абсолютно мога да разбера защо Франсис Макдорманд не си направи труда да си отвори лаптопа за да се покаже на Златните глобуси и дори сега, след като гледах филма, малко ме учудва, че се появи да си вземе третия Оскар – просто всеки намек за суета е безумен на фона на реалността за новите американски пионери.

Но пък се радвам, че с появата й фокусът пада и върху факта, че три жени разказват тази история – Жао, Брудер и Макдорманд по този фин, интелигентен, чувствителен, но в никакъв случай мелодраматичен начин, а това заслужаваше присъствието й.



Лично аз ще запомня и операторското майсторство. Вероятно и това са имали предвид Condé Nast Traveler, когато са написали, че филмът е „любовно писмо към откритите пространства на Америка“. Такова е. Особено в година, в която всички сме заключени между стените на домовете, показването на тези прекрасни, странни и огромни гледки на път, природа, хора, които безпрепятствено се движат и контактуват идеализира дори повече този начин на живот. През обектива на камерата виждаме защо американците носят този идеал за пътуване в гените си. Абсолютно не си заслужава да живееш живот, гледайки гледката през прозореца. Въпросът, че никое човешко същество не заслужава съдбата на този тип съвременни номади през XXI век.





bottom of page