top of page

ГРИВНАТА BONE НА TIFFANY – МАГИЯТА НА ЕЛЗА ПЕРЕТИ

Елица Павлович

Instagram: @elitzapavlovitch



Гривните Bone (или Кост) – в множествено число, защото могат да се носят на двете китки и всъщност дизайна им е различен и отговаря на анатомичните особености на лявата и дясната ръка – са създадени за Tiffany от една легенда – Елза Перети. Не е преувеличено да се каже, че Елза създава най-известните бижута на Тифани, като в началото на този век лично тя отговаря за 10% от оборота на компанията, а годишният й хонорар възлиза на 47 милиона долара.


Елза Перети се ражда в богато флорентинско семейство, но когато на 24 години решава да стане модел, моментално е лишена от наследство. Кариерата й в модата започва благодарение на приятелството й с американския дизайнер Чарлз Халстън и фотографа Хелмут Нютън, с когото тя има връзка.


Елза Перети създава култови модели бижута и те променят завинаги отношенията на жените към бижутата им. На нея принадлежи идеята на сложи диамант в семпъл кръгъл обков и това бижу да се носи на тънка верижка. Така жените могат да носят диамантите си и през деня. Също нейни са и известните леко криви сърчица, които Тифани прави и до днес и се имитират от всички. За Елза Перети докосването и усещането са водещите принципи в създаването на бижута.



Гривната Bone тя създава през 1970 година, продава модела на Тифани при постъпването си през 1974 година и до днес това е едно от най-известните бижута в света. Няма знаменита и богата жена, която да не е снимана с една или две от тези гривни. Елза ги прави от злато, но също и от сребро – като Тифани специално и само на нея разрешават да работи със сребро, самата бижутерска къща не продава нищо от такъв метал. Гривните Bone съществуват цветни, а също и в любимия ми вариант, в който на мястото на кокалчетата на китките има сложен скъпоценен камък.


Историята на създаването на Bone е свързана с два много отчетливи спомена на Елза от детството й. Първият е от криптата на църквата на капуцините Санта Мария дела Кончеционе в Рим, където има запазени скелети на монаси. Там тя за първи път вижда как изглеждат костите на човешката китка. С това впечатление от детството се преплита възторгът й от архитектурата на Антонио Гауди, която тя вижда в Барселона. Резултатът е гривна, елегантна и флуидна, която и до днес няма аналог в каталога на Тифани.


Елза Перети почина през март, но творенията й остават, защото както самата тя обича да казва – „Правилната линия и правилната форма съществуват извън времето.“

bottom of page