top of page

ДЖАСПЪР ДЖОУНС И ВЕЩИТЕ, КОИТО УМЪТ ПОЗНАВА

Елица Павлович



Да направиш обикновените неща странни е сериозна амбиция, защото баналното е поначало най-трудно за интерпретация. Джаспър Джоунс обаче остава в изкуството точно с това.


Джаспър Джоунс, който е може би най-великият жив художник на Америка (в момента той е на 92 години), изгражда творчеството си върху познати обекти, върху неща, които умът познава – по собствените му думи. И макар на пръв поглед на са лесни и моментално разпознаваеми – нима има нещо по-очевидно от американския флаг – темите на картините на Джоунс не са никак елементарни и понякога и най-простата творба му отнема години работа.


Творчеството си Джоунс изгражда като протест срещу сублимацията на абстрактния експресионизъм и работи с най-простички неща като числа, букви,знаци, карти, лишавайки ги същевременно от обичайното им предназначение, с което сме свикнали.

Картината „Малък фалстарт“ е типичен пример за неговия подход. Използвайки сложна техника на изработка, като покрива платното с оцветени парчета хартия, върху тях Джоунс написва имена на цветове – оранжеви, синьо, жълто, червено – но надписът не винаги отговаря на цвета, с който е свързан. Картината е колаж, изработен в любимата на Джоунс техника на енкаустиката – боите са смесени с горещ восък – и така картината има много отчетлива структура. През 1988 година картината е продадена за над 17 милиона долара и това прави Джаспър Джоунс най-скъпо продавания жив художник.


Дисонансът на текст и изображение на тази картина има много голям резонанс в изкуството. От нея някои от дадаистите тръгват в своите интерпретации и концепции. Самият Джоунс така и не е категоризиран до ден днешен, продължавайки да провокира зрителите да намерят начин, по който да разберат изкуството му.

bottom of page