top of page

ДИАМАНТЕНАТА ТЕНИС ГРИВНА – СЛУЧАЙНАТА ИСТОРИЯ НА ЕДНО ВЕЧНО БИЖУ

Елена Миланова Instagram: my_italian_days_

В любимия ми комедиен сериал Schitt's Creek, който знам наизуст, има един момент, в който Мойра Роуз (Катрин О'Хара има по няколко пъти всички възможни награди за тази роля), героиня-култ, поставя неизпълнимо условие пред бившия й агент и, за да е сигурна, че той няма да го изпълни, добавя и искане за димантена тенис гривна. Няколко епизода по-късно гривната пристига в синя кадифена кутийка и Мойра Роуз няма как да откаже.

Диамантената тенис гривна е едно от най-желаните бужута от края на седемдесетте години на XX век. Днес тя е дори още по-популярна, благодарение на Интернет, който, освен снимки на звезди, носещи тенис гривни, разпространява и някои неточности за историята на тази това бижу.



Класическата тенис гривна представлява тънък наниз от диаманти и се носи леко хлабаво върху ръката. Това е важно, защото диамантите са най-подходящият камък за такъв дизайн – те са най-здрави и, ако гривната е закопчана стабилно, няма опасност от повреда.


Тук се появява и името й „тенис гривна“, защото през 1978 година легендата на тениса Крис Евърт, по време на мач на US Open, изпуска диамантената си гривна и известно време я търси по терена, което е напълно достатъчно, за да се появи името „тенис гривна“ още на следващия ден.


Но това не е първата такава гривна, дизайнът си същестува от преди това, но този епизод съвпада с историческото време – диско епохата, когато всичко е бляскаво, хората започват да носят диаманти с дънки, а лукосозните марки са готови да задоволят търсенето на лукс на средната класа. Елза Перети пуска Diamonds by-the-Yard в Тифани, Алдо Чипуло създава Love and Juste un Clou за Картие, така че Крис Евърт, която вече е доста известна с това, че съчетава спортно облекло със скъпи бижута, е на точното място в точния момент, за да направи история.


Красивата тенис гривна е идеалният диамантен аксесоар за всяка активна жена. Може да се носи и в ежедневието и по официален повод. С годините се превръща в едно от най-необикновените бижутерски творения на съвременността и разбира се може да се предава през поколенията, а семплият й дизайн е гаранция, че няма да излезе от мода.





bottom of page