top of page

ДОЛИ ПАРТЪН: ГОЛЯМА ЧАША АМБИЦИЯ!

Елена Миланова Instagram: @byelenamilanova



2019-та беше годината на Доли Партън. Точно, когато се смяташе, че е едва ли не изпълнител от Златния фонд на радиото, тя се появи по-адекватна и по-обичана отвсякога. Не е случайно, че тези жени – Доли Партън, Джейн Фонда, Лили Томлин толкова много години след „От 9 до 5“ са отново тук, за да ни поднесат „чаша амбиция“ и то без много много уговорки, само с пример!


На 73 години Доли преживява ренесанс и е навсякъде. Съвсем наскоро именно от Доли стартира това предизвикателство в Инстаграм с четирите профилни снимки и всички полудяха. Но това е най-малкото. Тя участва в документални филми, специален подкаст, Dolly Parton's America, изследва кариерата и живота й, трябва да спомена и документалния филм на Netflix Dolly Parton: Here I am, който е великолепен и ще ви накара да се просълзите поне няколко пъти. Точно преди Коледа, отново по Netflix, излезе и сериала Dolly Parton's Heartstrings, всеки епизод е драматизация на песни и епизоди от живота й. Добавям и нейния увеселителен парк Доливуд, който е от малкото, които не само съществуват, а са посещавани от милиони всяка година. Но най-вече Доли прави това, което винаги е правила – не спира да пише и да пее!


Доли пристига в Нешвил на следващия ден, след като завършва гимназия. И точно в първия ден в града в една обществена пералня се запознава с едно хубаво момче, нейния Карл, с когото са заедно до ден днешен. Тя произхожда от изключителна бедност, подобно на Елвис – майка й е имала 12 деца преди да навърши 35 години. Години по-късно, когато Джони Карсън я пита защо е купила бараката, в която е отрасла в Питмън Сентър в Тенеси, след като вече има милиони долари, тя отговаря: „Защото всяко момиче понякога трябва да излиза да пикае навън“.


Тежкият труд, земята, тъгата и бедността са в гените на Доли Партън – нейната музика, тази, с която е отраснала, не е кънтри, а bluegrass– напевни изтерзани гласове, обикновено на фона на банджо, докосващи душата и разказващи за тежък, безпреспективен живот, в който опора се намира само в Бог. Тази опора е с Доли до ден днешен.


Какво си е представяло едно такова момиче, идващо отникъде, под блясък, стил, красота и успех? Ами голяма руса перука, кръшна талия, огромен бюст, широка усмивка и червено червило!

Доли създава своята персона точно такава – олицетворение на фантазията на едно бедно момиче от забутано място за това какво е красотата. Такава пристига в Нешвил и е такава и сега. Доли Партън не крие, че тази персона е създадена, за да се хване публиката за външността, а после евентуално да открият и друго нещо в нея. И точно това се случва.



Доли е автор на текста и музиката на всичките тези песни, които е изпяла, над 3000 през кариерата й. Тя е написала I will always love you - нейната „мъничка“ песен, която става Вселена в гласа на Уитни Хюстън. Елвис толкова е харесвал I will always love you, че, когато излиза от съдебната зала при развода си с Присила, я е тананикал. Искал е много и да я запише, но той никога не е изпял песен, чиито права не притежава. А Доли е намерила сила да откаже на Краля, знаела е, че тази песен е нещо различно. Днес това не звучи като кой знае какъв героизъм, но навремето е било голяма смелост да кажеш "Не" на такова предложение и особено за жена, чиято кариера е можела да свърши за миг, преди да е започнала. I will always love you е песен, която говори на всички за всичко, което обичаме. Цвете, куче, мъж, жена, майка, баща... песен, която може да се изпее на погребение, на сватба, може да се изпее когато приспиваш бебето си, или се сбогуваш завинаги с приятел. После и хита Jolene, където привидно се разказва за неверен съпруг и неговата любовница Джолийн, но всъщност от името на съпругата, чийто глас е единствено важен, него чуваме. Jolene е изпята от десетки изпълнители през годините – от хеви метал групи до Майли Сиърс.


Когато, в края на 70-те, Джейн Фонда се заема да продуцира филма „От 9 до 5“, който ще се превърне в един от флаговете на феминизма много преди MeToo, тя се спира на Доли за ролята на Доралий – секретарката, която е сексуална жертва на шефа си, случайно. Чува Доли по радиото, докато се прибира в колата си и нещо „щраква“ – русата Доли, която по това време няма никакъв опит като актриса, е идеална за ролята. Единственото условие, което певицата поставя, за да участва, е, да напише песента към филма.

Вдъхновението й за тази песен идва, след като усеща, че звукът, който издават акрилените й нокти, когато се удрят едни в други, е подходящ да отмерва такта и да имитира звука на пишеща машина.

A в текста казва и „They just use your mind and they never give you credit. It's enough to drive you crazy if you let it”. Парчето "9 to 5" се превръща в манифест на жените, които не оставят нещата просто така.


Известно време в кариерата й Доли си е била дори сама мениджър. Печели сърцата с нейната мила, весела публична персона, земно отношение, голямо сърце, огромен глас и талант, способни да я преведат през всички бариери – политически, възрастови, жанрови, географски. А по всичко личи, че бъдещето й съвсем не е на изпълнител от миналото и все така започва сутрините си с „cup of ambition”, както пее в "9 to 5" – миналата година направи най-големия си концерт в кариерата си, а тази започва ударно с концерт в Саунтхемптън на 20 март.

bottom of page