top of page

ДОМАКИНЪТ НА БАЛА – БЯЛА ПАПИЙОНКА, ЗЛАТНА ТИАРА И БЛЯСКАВА ИСТОРИЯ

Елица Павлович

Три са посоките на тазгодишния бал на музея Метрополитън – темата на изложбата, посветена на американската мода – „В Америка: Антология на модата“, темата на самия бал, наречен „Позлатен блясък“ и тръгващите от него две тълкувания – едното съвсем буквално – злато, злато, злато, а другото отпращащо към „позлатената епоха“ на Ню Йорк – периодът между 1870 и 1890 година, чието бляскаво име е измислено от Марк Твен.


Всяка година балът има домакин – несменяемата Ана Уинтур, чието име носи Института по костюмите на музея – и няколко други символични домакини, сред които тази година се откроява Хемиш Боулс – дясната ръка на Ана в империята Vogue от около три десетилетия насам. Освен това Хемиш е един от най-големите колекционери на висша мода в света и част от неговата колекция влиза в тазгодишната изложба, което прави изборът му за домакин още по-очевиден.


Домакините в най-голяма степен следва да се подчинят на темата на събитието и да дават пример с тоалета си. В случая с Хемиш това е безспорно. Самият той има бляскава лична история от червения килим на бала и тази година успя да надмине себе си с простия факт, че беше безупречен.


На първо място Хемиш е автор на темата и дрескода на тазгодишното събитие White tie – лично любимия му дрескод, изискващ от мъжете бяла папийонка, бяла жилетка и фрак, а от жените дълга рокля, ръкавици и тиара. И ако за повечето гости не може да се каже, че са спазили буквално изискванията на протокола, то самият Хемиш е пример за White tie от игла до конец. Плюс тиара.


Приготовленията на Хемиш започват в легендарния хотел Plasa, от където той тръгва за бала. Всичките му последователи в инстаграм знаят, че Хемиш има апартамент в Ню Йорк (с никога неизползвана кухня), но именно Plasa е „балният“ хотел на Ню Йорк и на неговите стълби са снимани в безупречните си тоалети всички легендарни жители на града. От там тръгва и Хемиш в своя перфектен смокинг, дело на американски, разбира се, дизайнер – Ралф Лорън. Тоалета си Хемиш допълва със задължителните кадифени бални обувки с монограм, златна брошка и елегантен абаносов бастун. В ръката си той носи цилиндър – неизменна част от дрескода на мъжете, но няма намерение да го използва, тъй като главата му е увенчана с тиара, чиято бляскава история е перфектния завършек на неговия тоалет.


Златната тиара на Хемиш е принадлежала на Бетси Уитни и е носена от нея за последен път на прием в Бъкингамския дворец през 1957 година. По онова време Бетси е съпруга на посланика на САЩ в Обединеното кралство, но предишният й съпруг е син на президента Рузвелт и в историята на щатите тя остава като любимата снаха на президента. Бетси е средната от трите сестри Кушинг – дъщери на професор неврохирург и свръхамбициозна майка. Трите сестри са най-добре омъжените жени на Америка – всяка от тях има по няколко брака, като с всеки следващ съпруг се изкачват все по-нагоре в социалната стълбица и в списъка им със завоевания присъстват фамилиите на най-богатите хора в САЩ. В тази конкурентна компания Бетси е шампион – тя живее най-дълго от трите и има най-успешните бракове – не само като престиж, но и като семейно благополучие. Известно е, че президентът Рузвелт я харесва толкова много, че в някои случаи я предпочита за домакиня на политически срещи пред собствената си съпруга. Както двете си сестри, така и Бетси, се отличава с безупречен стил и гардероб. Носейки нейната тиара Хемиш казва и без думи много неща за своята представа за света и легендата, в която иска да живее. Впрочем – получава му се отлично.

bottom of page