top of page

ИВ СЕН ЛОРАН И ГОЛЯМОТО НАЧАЛО НА МАЛКИЯ ПРИНЦ

Елица Павлович



На 29 януари, понеделник, през 1962 година в Париж се случва събитие, което е толкова важно, че тази година ще бъде отбелязано със специални изложби в шест от най-големите френски музеи – сред тях Лувъра, музея Д’Орсе и музея на Пикасо. Събитието, останало в историята на Париж, на Франция и световната мода, е първото самостоятелно ревю на Ив Сен Лоран – „малкият принц“ на модата, както го наричат тогава.


Ревюто се провежда на рю Спонтини 30 и е посетено от най-известните почитателки на дизайнера, дошли да го подкрепят в новото му начинание в периферния ХІV район на Париж. Сред тях са принцеса Анна, баронеса Ротшилд, Ролан Пети и Зизи Жанмер, Франсоаз Саган, Женвиев Фат и много други, малкият салон е пълен с хора.



През 1964 Ив Сен Лоран е само на 25 години, но вече е име в света на модата. През последните четири години той е главен дизайнер на модна къща Диор. На тази позиция го избира самият Кристиян Диор, който съобщава решението си на майката на Лоран и неочаквано умира по-късно същата година само на 52 години.


Ив Сен Лоран е едва на 21, когато наследява най-знаменития парижки дизайнер.

Наследството е тежко и талантливият млад човек се справя със задачата отлично, но не без вътрешна съпротива. Проблемът е в това, че стилът на Кристиян Диор е много отчетлив, добре разработен и силно популярен. Наследникът му трабва просто да намъкне тази броня – при това съвсем буквално – Диор обича жените-цветя, тънки и гъвкави, пристегнати в талията до непоносимост. Негова е фразата, че всеки залък остава в устата минута, в стомаха час, на задните части завинаги. Злите езици говорят, че приятно закръгленият Диор умира в следствие на безпощадните си диети за отслабване. Младият Ив има други представи за дамската мода.


На 29 януари, на първото му самостоятелно ревю, станало възможно благодарение на любовта, настойчивостта и финансите на Пиер Берже, Лоран показва една напълно различна дамска мода, която пресата нарича „най-красивата дебютна колекция след тази на Шанел“. Още първият модел е впечатляващ – двуредно палто, известно като pea coat, съчетано с бял панталон. И двете са свободно скроени, палтото днес бихме нарекли почти „оувър сайз“. Освободена от пристегнатия силует, от пластовете дрехи, там и тогава се ражда модерната жена. Двуредното дамско палто и до днес е нарицателно име в модата, то е легенда.



Палтото е вдъхновено от мъжката мода и това е първата и най-голяма революция на Ив Сен Лоран, създателят на дамския смокинг, който през цялата си кариера черпи вдъхновение за жените от мъжкия гардероб. Двуредно, с широки ревери и вградени джобове, палтото всъщност е доста директна реплика на дебелите вълнени връхни дрехи, с които моряците стоят на вахта в студените влажни зими. Палтото е съчетано с панталон не случайно – то има свободна кройка и пада надолу по бедрата на жената и така прикрива панталоните, които подчертават силуета й, макар да не са тесни. Жена с панталон все още е скандална гледка и заведенията имат право да връщат посетителките, облечени по този начин. Лоран дава известна защита на клиентките си, като им предлага това свободно дълго палто.



На първото ревю на Ив Сен Лоран е представен и първият в модата дамски тренчкот. Както личи от името, това е офицерска дреха, която британските офицери носят през Първата световна война. Тоест и това е заемка от мъжкия гардероб. Лоран гениално адаптира дрехата за целите на дамската мода – той запазва реглан ръкава, но скъсява дължината, която оригинално е до средата на прасеца. Оставя двата реда копчета и колана, който подчертава дамския силует. На ревюто тренчкота е комбиниран с дълга рокля, днес вече знаем, че това е най-универсалната връхна дреха и тя се комбинира с абсолютно всичко. И макар че в гардероба на всяка от нас има тренчкот, малцина помнят, че първият е именно този, който Лоран създава преди 60 години.


Ревюто на младия дизайнер е моментален успех, зрителите аплодират на крака, просълзени. Ражда се нова звезда.


Тази година изложбата за Ив Сен Лоран ще се разпростре в шест музея на Париж и ще представи легендарния дизайнер през различни аспекти на творчеството му.

На 29 януари се откриват всички изложби едновременно, като в Лувъра ще може да се разгледа влиянието на златото и съкровищата върху Ив Сен Лоран, в Помпиду ще акцентират върху взаимодействието му с модерното изкуство, музеят на Пикасо ще покаже връзката му с гениалния художник, в музея Д’Орсе се спират на интересната тема за взаимодействието между Марсел Пруст и Лоран, Музеят на модерното изкуство разглежда палитрата от цветове на дизайнера, а самият едноименен музей на Лоран ще представи възможно най-подробно цялата колекция. Следа, която трае шест десетилетия – не е зле за дебютна колекция на млад дизайнер в периферията на Париж.


bottom of page