top of page

КАТРИН ДЖОНСЪН: ЖЕНАТА, КОЯТО ПРЕБРОИ КРАЧКИТЕ ДО ЛУНАТА

Елена Миланова Instagram: @byelenamilanova



„Броих всичко в света. Броих стъпките по пътя, стъпалата към църквата, измитите чинии и прибори за хранене."

Катрин Джонсън се ражда в Западна Вирджиния през 1918 година в многодетното семейство на Джошуа и Джойлет. Двамата й родители са имали култ към образованието, знаели са, че това е единственият смислен шанс за децата им, родени много назад от нормалния старт в живота. Така че, когато от училището им казават, че не обучават чернокожи деца след 8-ми клас, цялото семейство се премества на 200 километра по време на учебната година, за да посещават децата им училище и се завръщат вкъщи през лятото. Сред децата им Катрин е с изключителни математически способности. Приемат я в колеж за чернокожи на 14 години.



Тя е била толкова добра, че от колежа въвеждат нови математически дисциплини специално за нея. Това дължи на ментора си преподавателя Уилям Клейтър – третият чернокож американец в историята на САЩ, който има докторска степен по математика. От колежа правят всичко възможно Катрин да бъде подготвена и приета в университет и успяват. Заедно с още двама души стават първите чернокожи студенти в историята, приети в университета в Западна Вирджиния.


Животът обаче е това, което се случва, докато правим други планове, а и любовта винаги е на особено мнение – само няколко месеца преди началото на учебната година момичето сменя рязко посоката и се омъжва за Джеймс Гобъл. Така че тя никога не е била в университет. След като отглежда трите им деца, започва да работи като учителка по математика и това продължава до 1952 година, когато научава, че въздушната база в Ленгли (бъдещата НАСА) набира математици. Катрин е първата чернокожа жена, наета в програмата.



Ако сте гледали „Скрити числа“, то знаете каква е била работата на групите „компютри“ жени. Досадна работа, за която се иска много прецизност – изчислявали са резултатите от тестове и при липса на изчислителна техника всичко е ставало с помощта на линийки и напрегнат ум. Фактът, че е чернокожа, е ужасен за Катрин – ежедневно се е сблъсквала с расизъм и сексизъм, а отново от филма помните сцените, където тичаше през различните здания на кампуса, за да може да стигне до тоалетната за чернокожи. Катрин, която е преброила всичко в света, е преброила и крачките до там – 2000. Едно отиване до тоалетната и връщане на бюрото й е струвало 4000 крачки.

Постепенно способностите не остават скрити зад бюрото. Катрин е първата жена, допусната до срещи на инженерите, изучаващи космическите полети. Тя е била абсолютен гений в аналитичната геометрия, ключова за бъдещите полети.


„Жените правеха, каквото им се казва – не можеха да задават въпроси, за да не разбират каква е задачата отвъд конкретната. Аз задавах въпроси – винаги съм искала да знам „защо“. Така че, когато започна космическата програма аз вече познавах момчетата, с които започнаха брифингите и попитах може ли и мен да ме взамат. Отговорът беше „Е, момичетата обикновено не ходят на тях“. Попитах има ли закон за това и те ми разрешиха.


Работата на Катрин Джонсън е ключова в космическата програма – първите полети на американците в космоса нямаше да се осъществят, ако не беше тя. И тук помните сцената, в която Джон Глен отказва да се качи на ракетата, докато Катрин лично не изчисли и провери траекторията за кацане, независимо че през това време вече НАСА е имала изчислителна техника. Това е истински случай, който се отнася до първия орбитален полет през 1962 година. „Ако тя каже, съм готов да летя“, заявил Глен на прага на ракетата.



През същата година американците решават да си поставят още по-голяма цел от орбиталните полети и да спечелят предимство в надпреварата със СССР – полет до Луната. И тук Катрин е незаменима – изчисленията й за момента на излитане и точката на отпътуване се оказват абсолютно правилни.


После идват компютрите. През 1969 година Катрин помага за създаването на компютърна програма, която да изчислява параметрите за старта и спускането на лунния модул по време на експедицията Аполо 11. Именно тя е изчислила траекторията на връщане на Аполо 13 след аварията на кораба. Явно не са имали още пълно доверие на машините, защото прави изчисленията лично, с помощта на нейни астрономически таблици. Смята се, че на нея космонавтите дължат живота си.


Години по-късно Джонсън се занимава и с други изчисления – тези на мисиите до Марс и то много преди САЩ да обявят амбициите си да отидат до Марс. До края на живота си Катрин има над 30 научни труда.


Много обичана и много ценена Катрин се пенсионира през 1989 година и се отдава на децата, внуците и правнуците си. „ Просто съм с късмет – Господ ме обича“, казва тя. С години не спира да изнася лекции, да участва във форуми, да се среща с ученици и да насърчава образованието. През 2015 година Барак Обама я награждава с най-висшето гражданско отличие в САЩ – Президентският медал на свободата.


Но Катрин е и попкултурна икона има дори собствена Барби кукличка. В свободното си време е обичала да играе настолни игри и бридж.


Тази изключителна жена почина на 24 февруари на 102 годишна възраст.



bottom of page