top of page

КОГАТО АЛФОНС МУХА БЕШЕ БИЖУТЕР

Елица Павлович




Този кратък, но вълшебен момент в историята на бижутерското изкуство продължава няколко години на границата на ХІХ-ти и ХХ-ти век и за съжаление от него са останали само няколко бижута. Жорж Фуке се казва бижутерът, който има куража да се свърже с вече знаменития художник и да го помоли за подкрепа. Резултатите са прекрасни бижута, които и до днес са ненадминати по красота.



Жорж Фуке е син на бижутер и баща на бижутер. Историята на бижутерска къща Фуке продължава три поколения и малко повече от 70 години. Партньорството с Алфонс Муха безспорно е най-бляскавата глава в тази история и тя започва точно на границата на двата века.



През 1900 година Жорж Фуке е поканен да участва на световното изложение в Париж и се обръща към Алфонс Муха с молба да му помогне с дизайн за няколко бижута. По онова време доминиращият стил е много класически, със скъпоценни камъни и на космически цени. Бижутата на Фуке и Муха са в стил Ар Нуво, те са изящни и красиви, с емайл и седеф, напълно различни от очакваното. Публиката и критиката ги приемат с възторг и това слага началото на плодотворно сътрудничество. Единственият конкурент на Фуке в Париж е не друг, а великият Рене Лалик.



Причината Фуке да се обърне към Муха на първо място са театралните плакати. Алфонс Муха е дългогодишен почитател, приятел и може би любовник на Сара Бернар. Последното е спорно, когато се запознават тя е на 50 години, той е на 34 и се твърди, че казва за нея: „Тя е красива само на изкуствено осветление и силно гримирана“. Безспорен факт е, обаче, че плакатите на Муха за представленията на Бернар са истински произведения на изкуството, които я показват млада и красива и остават в историята много по-дълго от представленията и дори актрисата, за която са създадени.



Именно това велико трио – Жорж Фуке, Алфонс Муха и Сара Бернар – създават едно от най-красивите и известни бижута в историята.

Става въпрос за гривната във форма на змия, която Сара носи в представлението „Медея“. Когато Муха рисува плаката за представлението, на него Медея е изобразена с увита около ръката змия, която прилича на бижу. Сара Бернар се обръща към Фуке с молба да й направи такава гривна, която тя да носи на сцената. Резултатът е изключителен – по скица на Муха Фуке прави прекрасна златна гривна-змия с люспи от опал, очи от рубин и специална система от панти, която позволява на гривната да се движи по ръката на актрисата все едно змията мърда.



Отделно от гривната към нея има и пръстен, закачен с верижка и когато Сара Бернар го сложи на пръста си, изглежда сякаш двете змийски глави се гледат една друга. Това става едно от най-знаковите и популярни бижута в историята на Сара Бернар.


Сътрудничеството между Муха и Фуке продължава три години и през това време образът на Сара Бернар се появява върху различни бижута във формата на камея, а Фуке на свой ред изработва невероятно красиви украшения за актрисата, които тя носи на сцената и с които я рисува Муха на плакатите за представленията. Това партньорство между трима творци е еднакво обогатяващо за всеки от тях.


В началото на миналия век Жорж Фуке решава да открие магазин и кани Алфонс Муха да направи дизайна отвън и отвътре. Магазинът става невероятно популярен, защото е истинско произведение на изкуството.

От венецианската мозайка на пода до десетте витража с женски глави на витрината, Алфонс Муха събира на едно място всичките си знакови изображения и пластики. Обективно погледнато интериорът е претрупан и окото просто не знае къде да се спре, но именно това дава и ефект на истинска „кутия за бижута“.




Разбира се модата се променя и през 20-те години стилът Ар нуво вече не интересува никого. Жорж Фуке е достатъчно предвидлив да дари целия интериор на магазина си на френската държава преди да закрие бизнеса. Днес творението на Муха е изцяло реновирано и може да се види в музея Карнавале като част от историята на Париж.














bottom of page