top of page

КОЙ НИ Е НАУЧИЛ ДА НОСИМ ХАЛКИ-ОБИЦИ?

Елица Павлович

Instagram: @elitzapavlovitch




Мъжете. Това е верният отговор – мъжете първи започнали да носят халки-обици и жените заимствали това от тях. Изобщо вече сме писали как исторически мъжете винаги са имали по-красиви дрехи, по-интересен гардероб и едва в последните два-три века жените ги догонват и надминават по красота и разкош на костюмите. От друга страна всичко любимо и удобно, което носим най-често, например дънки, кожени якета, бели или моряшки тишърти, костюми с панталон – също сме заимствали от мъжката мода.


Да се върнем на обиците. Безспорно първата асоциация за „мъж с халки-обици“ е пират. Пиратите с техните халки на ушите са познати на всички още от детските книжки.


Каква е всъщност историята на пиратските обици.

Има легенда, която разказва, че да носят такива халки имали право само онези пирати, които са пресекли екватора с кораба си – обиците били въпрос на статус. Освен това са и въпрос на средства, разбира се, защото чифт златни халки са по-добри от всяка валута, а и пиратът не е точно човек, който да разнася портфейл в джоба си напред-назад.


Друга доста правдоподобна версия е, че обиците са били застраховката „живот“ на пиратите – срещу тях те разчитали тялото им да бъде върнато на роднините и погребано достойно. През ХVІІ и ХVІІІ век в повечето европейски държави има закони, регулиращи външния вид на гражданите и мъжките обици определено не са част от тези норми. Така че пиратите просто са били бунтари – точно както си ги представяме и днес.



Има и една по-екстравагантна теория и тя също звучи съвсем достоверна. Пиратите с обици са измислени от известният детски писател и илюстратор Хауърд Пайл. Когато рисувал пирати той се вдъхновявал от дрехите на испанските селяни от онази епоха, които носели интересни цветни дрехи и обици. Така най-напред в книгите, после в изкуството, а накрая и в масовата култура, се появил образът на пирата.


Интересно дали след два века хората ще гледат Джак Спароу и ще се чудят растите от пиратите ли произхождат?

bottom of page