top of page

ЛУПИТА И ЛОРНА – ПОВЕЧЕ ОТ КРАСОТА

Елица Павлович


Връзката между прическата на Лупита Нионго и творбите на художничката Лорна Симпсън е съвсем директна – актрисата каза на червения килим, че косата й е направена от нейния фризьор Вернон Франсоа по този начин, за да прилича на произведение на Лорна Симпсън и да превърне самата Лупита в „ходещо произведение на изкуството“.


Комбинацията между двете е отлична и съвсем не само защото са афроамериканки. Лорна Симпсън е базирана в Бруклин и е една от известните афроамерикански художнички, постигнала успех още през 80-те години, в сериозна конкуренция и без протекции и предимства. Творбите й са в различни жанрове – картини, колажи, фотогражии, видео, като мотивът на афроамериканка, присъстваща на изображението само с лицето си и с нещо абстрактно вместо коса е много често срещан.


Понякога жените на картините й имат върху главата си рисунка без определена форма, от което непосредствено е вдъхновена и прическата на Лупита, друг път са направени на колажи с кристали, лед или други природни форми. Онова, което ги обединява е, че лицата неизменно са на афроамериканки и това е начина, по който Лорна осмисля наследството на предците си. Същото прави и Лупита с ролите си в киното, които избира внимателно и те винаги имат и социален и етнически компонент.



Лупита и Лорна са свързани и от друго – те и двете имат добри биографии. Лорна Симпсън разказва, че от дете е имала достъп до изкуство и е била заобиколена с творчески личности, така че никога не е имала съмнение с какво да се занимава и лесно е поела по този път. Лупита Нионго, която покрай оскароносната й роля в „12 години в робство“ се опитаха да представят като бедна кенийска актриса, всъщност е дъщеря на университетски професор и сенатор, така че също не е имала сериозни проблеми.


За двете афроамериканското наследство е символ, който те осмислят по креативен и красив начин. Точно както и в този случай.

bottom of page