top of page

„ЛЯТО И ДИМ“ КАТО КРАСИВА ПЕСЕН

Елица Павлович

Instagram: @elitzapavlovitch

Официален плакат на представлението: https://zadkanala.bg/spektakli/lyato-i-dim

В ранния здрач на кошмара, в който живеем, ни се иска понякога успокоението на една бавна песен от юга, пълна с тъга, любов, и още нещо. В театъра няма никой, който да я създаде по-добре от Тенеси Уилямс. И когато пиесите му са поставени добре и са намерили своите актьори, това е повече от удоволствие, то е спасение.


„Лято и дим“ в Малък градски театър зад канала е такава южняшка песен. Тенеси Уилямс е най-известният глас на американския юг и в тази своя пиеса той отново разказва за красиви мъже, чупливи жени, за лудостта, която идва с вятъра и променя съдбите на хората.


Написана непосредствено след „Трамвай Желание“ и поставяна с далеч по-малък успех, това е по-нежна пиеса, с по-умерена тоналност на заложените конфликти, но именно затова някак по-автентична.


Алма Уинтърмилър е дъщеря на пастор с душевно болна майка, която от млада е поела грижите по дома, социалните задължения около църквата и се опитва да живее смислено и целомъдрено. Личният й малък грях е интересът й към сина на съседа доктор Бюканън, хулиганът Джони с хубавото лице. Двамата непрекъснато пристъпват един към друг и се отдръпват и в този танц на привличане и отблъскване сякаш никога няма вярно темпо. Дуетът им се случва пред очите на строгия пастор Уинтърмилър, лудата му жена, добрият стар доктор Бюканън и пламенните мексиканци в градчето, които пеят, стрелят и правят любов с еднакво лекомислие и страст.


Катлин Старейшинска и Богдан Бухалов в главните роли са превъзходен дует. Те така убедително и страстно вдъхват душа на персонажите си, че тази дълга и на места предсказуема южняшка история става пленителна и мъдра притча за несбъднатата любов и горчивото удоволствие да я изживеем до самия край. Отлични са и актьорите в останалите роли – Пенко Господинов, Василена Атанасова, Весела Бабинова. Особено впечатляващ е както обикновено Малин Кръстев, който има две роли в пиесата – мъжка и женска. До голяма степен именно на него се дължат моментите на хумор и това дава на представлението съвсем друг тон и цвят, абсолютно очарователни.


Прекрасно представление, което зарежда с ретро емоции и приятна носталгия към времената на малки интимни копнежи и мечти за голямата любов. Поне на сцената те няма как да изчезнат.

Recent Posts

See All
bottom of page