top of page

НИКОЙ НЕ Е ПО-ЗЛАТЕН ОТ ЛИЛ НАС Х И ГУСТАВ КЛИМТ

Елена Миланова

Instagram: my_italian_days


Изкачвайки се по червения килим в Музея на изкуствата Метрополитън, изпълнителят на Call Me By Your Name дебютира не в един, а в три костюма на Донатела Версаче. И трите блестят, както само златото на Климт блести и подобно на неговите Три възрасти на жената е от три части, които разопаковат 22-годишния американец Лил Нас Х в различните етапи на неговото разкриване пред света и кариерата му. Донатела вече е демонстрирала влечението си към Климт – например Версаче през 2015 година „връщат Климт“ като изнасят на модния подиум ослепителни визии, повлияни от виенския сецесионен майстор.



Лил Нас Х е представен по кралски – първо в огромно златно наметало, което после свалят от него, за да се появи в бляскава златна броня, а накрая е „секси, наистина секси, малко като мръсница“ (по неговите думи) в прилепнал костюм от черно и злато.


Силната чувственост и естетическо изобилие са отличителните черти на авангардистите от началото на ХХ век – време, което позволява вдъхновението от индустриализацията да се изяви под формата на богати, тежки тъкани като шифон, злато, микро огледала, геометрични фигури, които разказват история за еманципация. Тогава на жените, а сега на хора като Лил Нас Х.


Наметалото, богато украсено със златни мъниста, е толкова голямо, че се вижда само главата на Лил Нас Х. То символизира опаковката, която се свлича, когато артистът е готов за навлизане в индустрията – готов за борба в златните си доспехи.

Тези доспехи символизират и бронята, която е изградил около себе си, преди да признае пред света сексуалната си ориентация.




Последният етап, излизането, освобождаването се случва по време на прайда през юни 2019 година: „В тази година имам чувството, че наистина излязох и това е това, което представлява“, казва за последния си тоалет – блестящо боди, покрито с кристали, подписано от Версаче.

Густав Климт е един от онези художници, които провокират границите. Не е първият, не е и последният – истинските артисти за това живеят – да побутват, да предизвикват разговор.


Това прави сега и Лил Нас Х. Той е едва на 22 години и е рано да се каже доколко ще успее, а и в крайна сметка в историята на изкуството са единици творците, които като Климт успяват да преместят самите граници на изкуството. Но мисля, че е с изявата си на Мет Гала и подкрепата от Версаче, това момче си спечели правото да бъде поздравено за навлизането в златния му период.



bottom of page