top of page

ОПТИМИСТИЧНИ РОКЛИ ЗА ВРЕМЕ НА КРИЗА

Елица Павлович



General Limitation Order L-85 не е най-популярният документ от Втората световна война, но е един важен за жените документ. С него американското правителство регламентира количеството плат, допустимо за изработването на една дамска рокля. Дължината и широчината на полата са точно определени и това до голяма степен задава и възможните модели – много семпли и обикновени.


А сега вижте пак тази чудна рокля с агънцата – нито е обикновена, нито скучна. Неин създател е знаменитият Ейдриън.



Смята се, че той е най-великият дизайнер на костюми за киното живял някога, абсолютна легенда в Холивуд и до наши дни. Сред клиентките му са Грета Гарбо, Джуди Гарланд, Джоан Крофорд, Джийн Харлоу и много други. При това във времето, когато работи Ейдриън, а това са 20-те до 40-те години, студиата буквално притежават актрисите и диктуват не само поведението им извън екрана, но и облеклото им.


Така че Ейдриън в най-голяма степен е отговорен за образа на класическите кинозвезди, към който масовата култура препраща и до днес.

През 1941 година Ейдриън се откъсва от активната си работа за Холивуд и открива свой магазин за конфекция, в който предлага модели на достъпни цени за домакини, съобразени с домашната работа и носене вкъщи. Именно по време на войната, съобразявайки се с въпросната заповед, Адриан разработва различни модели на рокли, отговарящи на ограниченията за материала, но красиви и различни една от друга.



Две основни идеи стоят зад работата на всеки дизайнер по време на войната – първо да се съобрази с правилата и да не разхищава материал и второ да насърчи клиентките да не изхвърлят нищо от гардероба си.

В едно свое интервю от пролетта на 1942 година Адриан казва, че модата трябва на първо място да се подчини на правилата на правителството, но същевременно да не е скучна. Според него жените трябва да носят пъстри дълги рокли, за да изглеждат красиви в тези трудни времена и нищо не може да го спре да създава такива рокли.И той го прави. Освен роклята с агънцата, която се появява във Vogue, той прави и други интересни модели, компенсирайки семплата кройка със смели рисунки. Едната е с патриотични мотиви от Гражданската война и дори показва генерал Вашингтон на кон, а другата е особено прекрасна и е с цветна пола, цялата нарисувана с кокошки и петли.



В крайна сметка Адриан със сигурност е изпълнил една от мисиите на General Limitation Order L-85 – насърчил е жените, които имат негови рокли, никога да не се разделят с тях. Всъщност тези рокли спокойно могат да се носят и днес, стига някой да вярваше в максимата, че кризата изисква да сме максимално красиви. Нищо не пречи поне да опитаме.



bottom of page