top of page

ОСТРОВЪТ ОТ УТРЕШНИЯ ДЕН

Елица Павлович


Пътуването в бъдещето може да е в книгите или на кино, но в Норвегия има едно малко парче земя, където живее бъдещето. Или поне един негов вариант, създаден от художника Пиер Хуииг в парка Шистефьос на един час път от Осло и наречен „Варианти“. Това е най-голямата инсталация в парка и също така най-голямото произведение, създавано от художника до този момент, а той е известен с доста мащабните си проекти на места като Документа в Касел и Мюнстер проджект.


Пиер Хуииг е френски художник, живеещ в Чили, който от четвърт век насам се занимава с изследване на взаимоотношенията между човека и природата и работи с жива материя, технологии, растения и животни, които са част от инсталациите му.

Преди три години Пиер Хуииг отива в Шистефьос и си избира мястото, на което да разположи инсталацията си. С него идват биолози и изследователи, които документират внимателно нивата на водата, теченията, камъните, растенията, дърветата, насекомите, животните, изхвърления боклук, звуците и миризмите – всичко това се превръща в част от бъдещия проект на Хуииг.



„Варианти“ е изкуствено създаден остров на територията на парка, който съдържа над 150 обекта – различни мутации, 3D принтирани обекти, живи организми. Мястото, на което се намира инсталацията, се наводнява периодично когато прелее реката и затова по острова се ходи върху тясна метална пътека, нещо като мрежа ниско над земята. Това моментално ми напомни за разказа „И гръмна гръм“ на Рей Бредбъри и убитата пеперуда на Екълс в миналото, която промени бъдещето – там ловците на динозаври също вървяха по метална пътека, поставена над земята. От пътеката на Хуииг се виждат удивителни неща. Например от една изхвърлена в гората седалка от стол с разкъсана тапицерия е тръгнала да се размножава странна „дунапренена“ гъба. На едно дърво виси ярко розов кошер, който пчелите са припознали като свой и са достроили с бял восък. Кости на лос са струпани отстрани и са толкова истински, че мухите кацат по тях.



Най-забележителната инсталация на острова е един LED екран, поставен в самия край на пътеката. На него се прожектира виртуалният живот на гората – различни сценарии, варианти на развитие на цялата екосистема се разиграват с помощта на изкуствен интелект и на екрана се показват варианти на развитието на гората различни от тези в реалността. Изображенията изпълват цялото пространство и са на много нива, сякаш гората е изпълнена с живот и енергии. Това прави всяко прекосяване на пространството вариант на сблъсък, контакт с живия организъм на гората, за който дори не си даваме сметка. Видеото е толкова реално, на фона на дърветата наоколо е като продължение на острова и прави завръщането сред дърветата магическо.


Преди около 30 години Уберто Еко пише романа „Островът от предишния ден“, за чието прочитане се изисква почти безгранична ерудиция в областта на историята, теологията и семантиката. Пиер Хуииг създава остров от утрешния ден и за него трябва само малко емоционална интелигентност – достатъчна да спаси една смачкана пеперуда и така да поправи бъдещето.

bottom of page