top of page

ОТ АРХАНГЕЛ МИХАИЛ ДО ТИЕРИ МЮГЛЕР – ОСЛЕПИТЕЛНА КРАСОТА

Елица Павлович


Картината на Бартоломе Бермехо „Св. Михаил побеждава дявола“ се смята за най-важната ранно-испанска картина във Великобритания, а авторът й – за най-знаменитият испански художник на ХV век. От него са останали по-малко от 20 картини и безброй загадки, включително и за това как един (вероятно) роден в Кордоба художник, работил цял живот в Испания, е така добре запознат с техниката на рисуване и технологията на боите на фламандските художници, а майсторството му се равнява на това на Ян Ван Ейк.


Картината как архангел Михаил побеждава дявола се намира в Националната галерия в Лондон и на нея със сигурност е изобразен един от най-разкошните ангели в историята на изкуството. Когато започва да рисува тази картина Бермехо е вече опитен и известен художник и на нея той показва нескромно цялото си майсторство.


Картината е нарисувана по поръчка на Антони Хуан, който се вижда коленичил в долния ляв ъгъл. За поръчката се знае с подробности, защото е запазен договорът между поръчителя и художника, като последният е бил толкова знаменит, че е получил пари още преди изобщо да започне да рисува. Антони Хуан е богат търговец и рицар, което личи на картината – първото по разкошното му облекло, второто по меча, който носи. Хуан не е купил рицарското си звание, то е спечелено в битки рамо до рамо с краля и затова поръчката му е да бъде нарисуван редом до архангел Михаил – ангелът-воин, който да отнесе молитвите му право на небето.


Архангел Михаил е облечен с несравними по своя разкош доспехи – в златната му ризница се отразява небестият Йерусалим, богато надипленото му наметало е обточено със скъпоценни камъни, плетената му ризница под бронята е нарисувана най-детайлно, той целият е като едно бижу. Крилете му са цветни, в едната си ръка държи меч, а в другата разкошна шапка. На този атрактивен воин се полага и еднакво забележителен противник. Дяволът на Бермехо е като братовчед на брьогеловите чудовища. Той е съставен от части на различни насекоми и влечуги, с деликатни пеперудени криле.


Разкошният Михаил остава напълно неоценен и забравен в историята на изкуството. Творчеството на Бермехо е преоткрито едва през ХХ век. Днес дори и онези, които никога не са чували за тази картина, познават златните доспехи на архангела, но през поп културата.


През 1995 година – годината, в която Националната галерия придобива картината – белгийският дизайнер Тиери Мюглер посвещава шест месеца експерименти на това да направи златни метални доспехи, които нарича „доспехите на робота“. Така чрез неговия костюм, носен от Надя Ауерман, през Ирина Шейк до Бийонсе, ослепителните доспехи остават в историята – все така с надежда да победят грозотата.



bottom of page